В интервю за Deutsche Welle ръководителят на ситуационния център за Украйна към Министерството на отбраната на Германия генерал-майор Кристиан Фройдинг оцени настоящата ситуация на фронта в страната като „доста напрегната“.

По думите му руската армия е поела инициативата по суша и във въздуха, но въпреки това Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) „демонстрират стабилна отбрана“.

Фройдинг подчерта, че през последните седмици и месеци отбранителната тактика на украинците е станала „по-гъвкава, защитата е по-мобилна“.

„Това означава, че украинската армия е готова да отстъпи определено пространство в ограничен мащаб, за да запази собствените си сили и да се подготви отново за защита“, поясни генералът.

В същото време ВСУ „държат ситуацията под контрол дори по време на изтеглянето, което се извършва много организирано“, допълни Фройдинг.

Според военният Украйна най-много се нуждае от „ артилерийски снаряди, боеприпаси и ракети за съвременни системи за противовъздушна отбрана (ПВО), както и бойни бронирани машини“.

За да задоволят спешната нужда на въоръжените сили на Украйна от артилерийски снаряди в Германия са решили да действат на три етапа, отбеляза Фройдинг. На първия етап в Украйна ще бъдат прехвърлени 10 000 снаряда от арсеналите на Бундесвера в спешен порядък – тоест в следващите няколко дни. В средносрочен план Германия реши да подкрепи чешката инициатива и да поеме разходите по закупуването на 180 000 снаряда, които ще бъдат предадени на Киев през втората половина на тази година.

А в дългосрочен план, в допълнение към плана на Чехия, Германия сключи двустранно споразумение за доставка на Украйна с още 100 000 снаряда от около четвъртото тримесечие. С коя държава е сключено споразумението, Фройдинг засега отказва да отговори.

В началото на февруари германският военен заяви, че Киев се нуждае от мобилизация, за да попълни загубите на бойното поле и да възстанови бойните части на ВСУ.

Фройдинг обяви, че миналата година 10 000 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна са обучени в германските военни полигони, а още 3000 до 4000 души през първите месеци на 2024 г. През настоящата година Министерството на отбраната на Германия е готово да предложи такава възможност на още повече войници от Украйна.

„Фокусът винаги е върху обучението по оръжейните системи, които предоставяме на украинските въоръжени сили, както тактическо обучение, обучение на оператори, така и обучение на техници, които да ги поддържат и ремонтират“, каза Фройдинг. Хората в Германия винаги се изненадват от способността на украинските войници да се учат и от това колко бързо те „свикват с напълно нови оръжейни системи“.

Източник: dw.com