„Нулева е възможността Росен Желязков да е служебен премиер. Той е председател на Народното събрание. Не желаем в служебния кабинет да има фигури, които са свързани с ГЕРБ. Това, че президентът е избрал ИТН за третия мандат, е по-скоро знак към БСП. Самите ИТН обявиха, че няма да реализират мандата. Това заяви пред БТВ заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. 

„Изключително неприятно е, че пак трябва да се дадват пари за избори – вече са похарчени над половин милиард. Но и едно лошо правителство също може да струва скъпо.“ 

„Уморих се последните три години да приемам закони под натиск, за да няма упрек, че от ГЕРБ сме статукво. ПП-ДБ упражняват служебно насилие. Не е нормално три години да се говори за Конституцията, а когато има промени, от ПП-ДБ да заявяват, че има нещо, което не им харесва.“ 

„Всички хора, които трябва да бъдат в списъка за потенциални премиери също са избрани с всички гласове, не само на ГЕРБ, но и на ПП, ДБ и ДПС. Тези хора имат правото да приемат или откажат. Възможността Росен Желязков да бъде министър-председател в служебен кабинет е нулева, защото той е председател на парламента, а той ще бъде действащ по време на кампанията. Не желаем в служебния кабинет да има фигури, свързвани с ГЕРБ, защото искаме да има абсолютно безпристрастни и честни избори“, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.


„Преговорният екип на ГЕРБ-СДС влезе в разговори с намерение да постигнем споразумение за правителство. Но то трябваше да отчита интересите на избирателите. Не можем да работим под непрекъснати упреци и някой да трябва да се доказва пред Кирил Петков и Асен Василев“, коментира депутатът от ГЕРБ.

За ПГ на ГЕРБ-СДС нямаме изисквания изборите да са 2 в 1 или друго, правомощията са в ръцете на държавния глава, каза още Деница Сачева. 

Непрекъснато се фокусираме върху несъществени неща, върху митични меморандуми и споразумение. Ние трябва да говорим малко повече за съдържание, за това, което реално се предлага, смята тя. 

Всеки път, когато водим разговор, основаващ се на провокации, рано или късно попадаме в капана на илюзиите. Трябва да се обръща внимание на разумните решения, а не всичко, което да се предлага от ГЕРБ да излиза лошо, а всичко, което се предлага от ППДБ да е добро.

Уморих се да бъда принудена да приемам неприемливи, недомислени неща, под угрозата, че ще бъда наречена статукво и мафия. ППДБ упражняват служебно насилие, изтъкна Сачева.

„ПП-ДБ са силно вокални срещу домашното насилие, но по отношение на служебното насилие са номер едно в българския парламент“, заяви тя. Като примери за служебно насилие тя даде позициите, че всички промени в закони, които предлага ГЕРБ задължително са лоши, а тези на ПП-ДБ задължително са добри. 

Нямах абсолютното вътрешно убеждение, че всичко, което променяме в Конституцията, ще е работещо и добро, каза тя. 

Не смятам, че е правилно да се променя непрекъснато законодателството спрямо определени хора, допълни Сачева. 

Всички потенциални кандидади за служебни премиери са избрани с гласовете и на трите политически сили, припомни тя. 

Чух за оставката на зам.-омбудсмана в пленарна зала и чух от нея, че не желае да поема политически ангажименти, заяви тя. 

Опитват се в перфидни сексистки коментари да намекнат, че преговорният екип не се е справил, мъжете от другата страна на масата имаха нелеки времена, каза Сачева. 

Кирил Петков постоянно говори за сделка. Това не е пазарна демокрация – няма сделки и оферти в политиката, отсече тя.

Много е важно колко пъти сме влезли, колко сме излезли, с какво сме били облечени, влязъл ли е Никола….ние написахме принципи и очевидно колегите не ги устройваха. Те започнаха: дайте да разделим енергетиката на министър и БЕХ и т.н., посочи Сачева. 

Под реформа аз разбирам законодателни промени, а не една служба да бъде обърната с хастара нагоре и да се сложат нови хора, обясни тя по отношение на искането на ППДБ за сменят шефовете на службите.

Повече в състезание по лицемерие не бих участвала, отсече Сачева. 

Мястото на ДПС в българската политика се гарантира от българските избиратели. Неуважение към която и да било партия в парламента е абсурдно, отговори тя на твърдението на водещите, че ГЕРБ вкарва ДПС във властта.

Няма законопроект на Кирил Петков, който да не е подписан от Делян Пеевски, отбеляза Сачева. 

Не саботираме комисията за Нотариуса, зам.-председател от ГЕРБ беше там. Но те изведнъж решиха тази комисия да е във вторник, а не в четвъртък, изтъкна тя на въпрос защо членовете от ГЕРБ са отсъствали от миналото заседание.

Източници: бТВ, „Епицентър“