Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, които го върнаха веднага. Радев обясни, че се е спрял на ИТН за третия мандат, въпреки че са най-малката партия в парламента, тъй като са се проявили като последователни. Папката прие Ивайло Вълчев, който изрази разбиране към трудната ситуация, в която държавният глава е поставен заради конституционните промени, направени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 

„Връчвам мандата с две ясни опции – да го върнете още сега или да го задържите за седмица и да го върнете с предложение за кабинет“, обърна се към представителите на ИТН президентът Радев.

Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще ви я върнем празна, с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното. Оттук-нататък нека да решават хората“, обоснова решението на ИТН Ивайло Вълчев.

Разбираме ситуацията, в която ви поставиха с промените в конституцията, които ИТН гласува, но имахме много малко хора да ги спрем. Отдавна сме определили това правителство за вредно. Благодарим за доверието. За нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация, отвърна Ивайло Вълчев.

Пожелаваме ви сила и мъдрост и от тук нататък нека решават хората, допълни той.

„Един от пороците на това управление бе разминаването между думите. Надявам се, че това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на обратното след това“, каза Радев.

Държавният глава обяви, че няма да губи повече време и още от днес започва среща с всички потенциални министър-председатели за сформирането на служебен кабинет, който да организира предсрочните парламентарни избори.

За служебен министър-председател президентът може да избира измежду: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.