„Президентската институция трябва да се концентрира в разговорите с потенциалните бъдещи премиери в момента, за да не изпуснем датата за избори 2 в 1“.

Това заяви пред медии в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, според когото би трябвало вотовете за европейски парламент и за национален да се проведат заедно на една дата.

„Едни избори са 100 милиона. Ако направим изборите 2 в 1, едно допълнително провеждане на избори ще бъде спестено“, подчерта Петков.

Според него всеки трябва да си поеме отговорността по Конституция, а в момента е ред на президента.

„Не съм съгласен, обаче сега, докато е мътна водата преди избори, кампания и т.н. – да се опитваме да се направят регулаторите на бърза ръка. Ние няма да се съгласим на това без ясни правила и ясна процедура. От наша гледна точка няма да стане „в мътна вода, риба да се лови“, допълни той.

„Аз се надявам, че в разговорите между президента и служебните премиери, всеки един кандидат ще поеме отговорност. Тук не е въпрос само на желание. Конституцията вменява отговорност. Надяваме се тези консултации да се случат в ускорен порядък, защото 100 милиона означават 50 лв. за всеки пенсионер, 2 болници… не трябва да ги хабим. Това, което ме притеснява е, че на тези институции не трябва да има ярки политически лица, а това, което се случва в момента е, че много от тях са свързани политически“, обясни Кирил Петков.