Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, по време на посещението си в Бразилия, че потенциалното споразумение между ЕС и южноамериканския търговски блок Меркосур в сегашния си вид е една „много лоша сделка“, предаде Ройтерс.

„Както е договорена днес, това е една много лоша сделка, за вас и за нас“, каза Макрон пред бизнесмени в Сао Пауло.

В сегашния вид на споразумението „няма нищо, което да взема предвид въпроса с биоразнообразието и климата. Нека изготвим ново споразумение, което да отразява целите ни и реалността, търговско споразумение, което е отговорно по въпросите на развитието, климата и биоразнообразието“, призова френският лидер.

Бразилия казва, че е готова да подпише споразумението, но Франция изразява резервите си и казва, че френските фермери са против възможността да бъдат внасяни селскостопански продукти, които не отговарят на строгите изисквания на ЕС.

„Все още имаме време. Вярно е, че пропуснахме една възможност в края на миналата година, но не бива да се отказваме от сделката“, заяви бразилският финансов министър Фернандо Хадад.

Хадад каза още, че бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва е инвестирал много време в споразумението и ще продължи да работи за по-тесни отношения с европейския пазар.

По-рано този месец европейски представители заявиха, че е възможен „решителен напредък“ към юли месец.