Разузнавателните служби на САЩ не са предали на руските си колеги цялата информация, с която са разполагали за заплахата от терористичен акт в кметството на „Крокус“, защото са се страхували да не разкрият източниците си, пише „Ню Йорк Таймс“, като се позовава на представители на европейските и американските служби за сигурност.

„Враждебните отношения между Москва и Вашингтон попречиха на американските служители да предадат информация за плана (на терористите) повече от необходимото от страх, че руските власти могат да научат за техните разузнавателни източници или методи“, пише изданието.

Както заяви директорът на ФСБ Александър Бортников, информацията за подготовката на терористичен акт в Русия в началото на март, предадена от Вашингтон, е била от общ характер и специалните служби на Руската федерация са реагирали на нея. В същото време той отбеляза, че данните на САЩ за планирани терористични атаки не винаги са конкретни и би желал те да съдържат повече подробности.

Вечерта на 22 март е извършено нападение срещу концертната зала Crocus City Hall в Красногорск край Москва. Няколко души нахлуха в сградата и стреляха по хората от упор с автомати. После запалиха огън на няколко места, в резултат на което покривът се срути, а залата изгоря напълно.

В сряда вечерта Министерството на извънредните ситуации публикува нов списък на загиналите при нападението, който включва 143 имена. По последни данни 182 души са били ранени.
По случая е образувано наказателно дело по член „Терористичен акт“.

Извършителите бяха задържани рано сутринта на 23 март в Брянска област. Оказа се, че те са граждани на Таджикистан. Пътували са с автомобил към границата с Украйна. Басманният съд в Москва ги изпраща в ареста до 22 май. По делото са задържани общо 11 души.