Със изслушване на председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов ще започне петъчното заседание на Народните представители, съобщават от Dariknews.bg.

Той ще докладва пред депутатите статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството на Република България за приемане на еврото и влизане на страната в Еврозоната.

Изслушването е инициирано от депутати от „Възраждане“ и идва на фона на политическата криза в страната, която според експертите е много вероятно да се отрази и на процесите по приемането ни в Еврозоната.
Въпреки това неотдавна финансовото министерство публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България.

В законопроекта е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс. Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други.
От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро.

Всичко, което ви вълнува по темата за преминаването на страната ни към общоевропейската валута може да прочетете в специалния сайт https://www.evroto.bg.

В днешната програма на Народното събрание е предвиден и традиционният петъчен парламентарен контрол.