Голяма руска офанзива ще започне през следващите месеци. Говорим за края на май или юни. Президентът Володимир Зеленски заяви това в интервю за американската телевизия CBS News.

„Въпреки че отбранителните сили успяха да задържат руснаците, те не са подготвени да се защитават срещу друга голяма руска офанзива без помощта на партньорите ни“, предупреди Зеленски, като призова САЩ и западните съюзници на Киев сега да предоставят военна подкрепа.

Зеленски каза, че най-необходими са американски системи „Пейтриът“ и повече артилерия. Въпреки че е благодарен за милиардите долари американска подкрепа, която страната му вече е получила, той каза, че естеството на финансирането, предназначено от американското правителство за подпомагане на Украйна, трябва да се погледне в перспектива.

„Десетки милиарди остават в САЩ. Нека бъдем честни, парите, които се отпускат от Конгреса, от администрацията, в повечето случаи 80% от тези пари – е, поне повече от 75% – остават в САЩ. Тези боеприпаси идват при нас, но производството се извършва там и парите остават в САЩ, данъците остават в САЩ“, посочи Зеленски.

Украинският президент предупреди също, че „руската война може да дойде в Европа, в САЩ“. „За него (Путин) ние сме сателит на Руската федерация. В момента сме ние, след това ще е Казахстан, след това балтийските държави, след това Полша, след това Германия“, заяви Зеленски.

Зеленски каза, че Путин е решен да възстанови бившия Съветски съюз към неговата имперска слава – и неговите географски граници. „Дори и утре ракетите могат да летят до всяка държава“, каза украинският лидер пред CBS News. „Тази агресия и армията на Путин могат да стигнат до Европа и тогава гражданите на Съединените щати, войниците на Съединените щати, ще трябва да защитават Европа, защото те са членове на НАТО“.