Днес се очаква да продължат разговорите на президента с останалите посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели, предаде dariknews.bg.

След като вчера Румен Радев връчи на ИТН третия проучвателен мандат, а само след няколко секунди те му върнаха папката, държавният глава обяви, че стартира разговорите с възможните служебни премиери. В рамките на няколко часа в четвъртък на „Дондуков“ 2 дойдоха председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Тепърва президентът трябва да проведе аналогични срещи и със заместниците на Радев и Главчев. Това са Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков – подуправители на Българската народна банка и Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева – зам.-председатели на Сметната палата.

До този момент служебните премиери се назначаваха по собствена преценка на президента, но с промените в Конституцията направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС държавният глава трябва да избира сред девет кандидатури – председателят на Народното събрание, председателят на Сметната палата или заместниците му, управителят и подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместниците му.

Като възможни кандидатури отпаднаха омбудсманът Диана Ковачева, която отива съдия в ЕСПЧ с 9-годишен мандат и нейната заместничка Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка изненадващо преди няколко дни.

Вчера управителят на БНБ Димитър Радев коментира след срещата с президента има правила на ЕЦБ, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове и като цяло заяви, че не счита за редно държавната банка да бъде въвличана в политиката.

Димитър Главчев и Росен Желязков не коментираха нищо след срещите си с Румен Радев, но Бойко Борисов призова президента да не назначава нито един от тях за следващ служебен премиер, за да не бъдат упреквани във връзки с ГЕРБ.

Посоченият от президента служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок, гласят още последните поправки в Конституцията.

„Отложил съм и наситена си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен“, посочи държавният глава.