Решението за Турски поток е взето от парламента без нито един глас против. Той носи стотици хиляди за българската държава. Никой не се оплакваше от това“. Това каза пред журналисти в Народното събрание Теменужка Петкова от ГЕРБ.

„Лъжа е, че темата за Балкански поток е присъствала при преговорите за съставяне на правителство. Това са едни жалки брътвежи на едни безсилни хора. Тази тема буквално беше поставена последния ден, когато стана ясно, че всичко, свързано с преговорите се проваля. Тогава те решиха, че ще поставят темата като заплаха, свързана със създаване на Анкетна комисия във връзка с този проект“, допълни още Петкова.

Ние нямаме притеснения. Могат да правят и да назначават колкото си искат временни комисии. Кога ППДБ са искрени – дали когато по искане на Асен Василев гласувахме таксата от 20 лева на мегаватчаст за газа по „Балкански поток“. Тогава този проект беше прекрасен, сега е много лош. Пътната карта е ясна. ДАНС я предостави на Кирил Петков, когато беше премиер. Ако всички паметни бележки се гласуваха в Народното събрание, нямаше да остане време за законодателна дейност. Решението за проекта е взето без нито един глас „против“ в парламента. И към настоящия момент този проект носи стотици милиони приходи за България“, добави Петкова.

„Ако рецитираме опорни точки, има опасност мозъкът ни може да се превърне в една малка точка. Как сме заобиколили Украйна, при положение че транзитът през Украйна не е спирал. Приходите до тази години от „Балкански поток“ са 1,7 млрд. А инвестицията е 2,6 млрд. лв. Отговорете си на въпроса кога ще се изплати. Този проект ще се изплати за 5 години. Това е жалък опит парламентът да се ползва за предизборни цели“, отсече той. И добави, че не трябва да се стига дотам парламентът да прилича на „Съдебен спор“. Разбира се, че ще подкрепим създаването на такава комисия“, каза Томислав Дончев.