„Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва всички факти и обстоятелства около изчезналата Пътна карта и фактите около изграждането на „Турски поток“.

„Това е поредното доказателство, че всички спорещи се интересуват само от политически дивиденти. Те не се интересуват от сектор „Енергетика“. Историята за Пътната карта е удобна дъвка в момента. Проблемът е, че реалните ефекти върху системата са видими отдавна и никой не говори за това какви са икономическите ефекти, как това може да се поправи, дали да се поправя, кой го е свършил, защо го е свършил“, заяви бившият енергиен министър Александър Николов в студиото на „Денят ON AIR“.

Николов е категоричен, че комисията е създадена заради предстоящите избори.

„Сега ще се замерят с удобни аргументи и никой не мисли напред. Всеки мисли за сега. Всеки мисли за собственото си оцеляване, а сметката се плаща от нас. Парите могат да ги проследят, има хора с претенции, които все още са облечени във власт и претенциите им са свързани с разбиране на финанси, икономика, капиталови потоци и така нататък. За тези хора не е тайна какво се е случвало“, каза Николов за Bulgaria ON AIR.

Според него към момента състоянието на енергетиката в страната е „плачевно“.

„Сектор „Енергетика“ е национален сектор, той не е политическа дъвка. Вместо държавата да работи добре и вместо индустриалното производство да е с най-висок ръст в Европа, вместо трансформацията да се случва, ние сме пак на опашката. Ако сега ще се замерят с пътни карти и корупция, задавам въпроса, който ще е валиден и след 4 месеца – пак ли ще седите на една маса с тези, които замеряте с корупционни обвинения? Крайно обидно е за аудиторията“, подчерта бившият енергиен министър.

По негови думи в момента всички се борят за политическо оцеляване, а то идва на висока цена.

„Реалната покупателна способност в Румъния, спрямо България е вече с над 25% разлика. Не изпитват ли поне базисен срам от това нещо? Предстои кампания и ми е много интересно тези хора как излизат пред избирателите си“, заяви Николов.