Украинският президент Володимир Зеленски декларира вчера, че доходите му за 2022 г. са нараснали до 12,42 милиона гривни (306 000 долара) от 3,7 милиона гривни през предходната година, като увеличението се дължи на повишената събираемост на наемите и продажбата на някои държавни облигации, предаде Ройтерс.

В изявление на уебсайта на президента се казва, че по-голямата част от доходите на президента и неговото семейство идват от неговата заплата, банкови лихви и дължими наеми от имотите му.

В него се посочва, че Зеленски и семейството му са получили доходи в размер на 7,45 милиона украински гривни от продажбата на държавни облигации.

Не съобщава за съществени промени в имуществото на президента или притежаваните от него превозни средства.

Зеленски призова държавните служители да оповестяват доходите си като част от усилията за повишаване на прозрачността и премахване на корупцията, тъй като Украйна се опитва да изпълни строгите изисквания за кандидатурата си за присъединяване към Европейския съюз.

Западните съюзници, които предоставят оръжие и финансова помощ, както и международни органи като Международния валутен фонд, също поискаха гаранции за усилията за премахване на корупцията.