Текстовете тепърва трябва да проработят. Това създава напрежение, защото няма практика. Не е лесно да започнеш нещо ново. Повечето политици казват, че изборите трябва да са 2 в 1, но като няма как да съкратиш процедурата. Парламентаристите са направили списъка само от политически обвързани личности. За мен големият проблем е с министрите. Кой ще се съгласи да е служебен министър.

Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева пред БНТ.

„В политиката, когато губиш нещо – печелиш друго. Тези промени трябва да се оценят като баланс. Най-хубавото качество на една Конституция е да не е много точна, за да дава свобода на действие”, каза социологът проф. Румяна Коларова.

„За мен най-основното е, че в случая се стъпва върху споделяне на отговорност и договаряне на две страни, които много често са на противоположни позиции. Тук това е абсолютно необходимо, тъй като номинираният министър-председател трябва да договори с президента състав на кабинета, който да е приемлив и за двете страни. Инициативата е на номинирания министър-председател”, подчерта проф. Коларова.

„Променя се отговорността спрямо служебното правителство. Тя става по-споделена и има логика, защото практиката на служебните правителства показва, че единствено тези на Радев не служат за мост към следващото правителство. Духът се изменя в посока на търсене на баланс, а не да се натовари само една институция”, допълни доц. Буруджиева.

По думите на проф. Коларова най-важното е да видим един парламент, който работи след изборите.

„Абсурдна е идеята да си мислим, че ще отидат в предизборна кампания с обещанието, че пак ще управляват заедно. Това би минимизирало резултатите и на двете формации. Изборите са крайно необходими, защото е променена изцяло политическата ситуация от гледна точка на ролята на политическите партии. Преди девет месеца ГЕРБ бяха в изолация и „Продължаваме промяната” избираха партньори, сега „Продължаваме промяната” е в изолация и ГЕРБ ще избира партньор. Всичко зависи от резултатите. Ако нещата се запазят – ще ни управлява тройна коалиция. Може да се окаже, че „Продължаваме промяната” няма да могат да осигурят достатъчно гласове.

ГЕРБ трудно ще се съгласят това да е ДПС. На тези избори ще търсят този партньор, който да им осигури по-нормална работа с „Продължаваме промяната”. Битката ще бъде много силна между 2-ро, 3-то и 4-то място”, обясни доц. Буруджиева.

„Тези избори ще претеглят тежестта на всяка една партия в Народното събрание. Балансът ще е малко по-различен. Когато има напрежение между двама партньори е едно, а между трима – съвсем друго, има баланс”, каза още проф. Коларова.