Държавният глава Румен Радев прие кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

„Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза. Но както вече заявиха, аз ще направя всичко възможно, за да не допуснем страната ни да изпадне в тази ситуация. Благодаря на всички кандидати за служебни министър-председатели. Съжалявам за трудната ситуация, в която бяха представени. Благодаря на г-н Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия. Този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни”, каза президентът Радев.

Вчера президентът Румен Радев оповести избора си за служебен премиер от кръга лица, определени като възможни кандидати за този пост след направените промени в Конституцията.

Димитър Главчев шест пъти е бил депутат от ГЕРБ, а през 2017 година беше и председател на 44-ото Народно събрание. През юли 2023 г. беше избран от парламента за председател на Сметната палата.