От утре, 1 април, антибиотиците ще се отпускат само с електронна рецепта. За тях в последните няколко месеца важеше отсрочка и можеха да се купуват и с хартиено предписание.

Нови отлагания обаче няма да има. Готови ли са фармацевти и лични лекари за работа с електронната система и очаква ли се напрежение – примерът е от Бургас.

„Беше много трудно за самите лекари да изпишат коректно сигнатурата. Беше объркващо. Това беше проблем в мобилното приложение. Сега вече този проблем почти не го наблюдаваме“, коментира Ивайло Ганчев, магистър-фармацевт пред БНТ.

„За да получи рецептата си пациентът, трябва да каже ЕГН-то си и датата на изписване. Това е т. нар. двуфакторна защита върху рецептата. Оттам нататък при нас се зарежда лекарското предписание и ние можем да видим дозировката“, допълни Васил Ходжев, магистър-фармацевт.

Проблемът с дозировката преди също вече е решен.

„Системата ни позволява да заместваме еквивалентните форми, тоест можем да изпишем две опаковки от 10 таблетки, ако е необходимо от същия производител със същото търговско име. Или пък съответно една опаковка от 20 таблетки. Няма да има разлика“, каза още Васил Ходжев.

Според личните лекари мобилното приложение за предписване на електрони рецепти няма да се използва много.

„Назначаването на антибиотик трябва да бъде след преглед. Тези приложения от телефона не могат да се използват, когато пациентът ти се обади по телефона“, коментира д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар.

Всички издадени хартиени рецепти за антибиотици до 31 март имат валидност 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките.