Румъния и България влизат от днес в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници съгласно решение на Съвета на ЕС от декември 2023 г., отбелязват румънски и световни медии.

Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия – единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище, напомня Франс прес. Въпреки това този етап има силно символично значение, отбелязва агенцията.

С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, създадена през 1985 г., ще наброява вече 29 членки – 25 от 27-те страни членки на ЕС и съседите му – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Шенгенското пространство позволява на повече от 400 милиона души да пътуват между страните членки без граничен контрол.

Премиерът на Румъния Марчел Чолаку заяви, че присъединяването е победа за Румъния. Той увери, че предстои пълна интеграция, и със сухопътните граници, до края на годината.

Европейската комисия горещо приветства присъединяването на двете държави, а председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен го нарече „голям успех“.

„Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщение за медиите на ЕК.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че „присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен“

„Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа“, заяви Схинас, цитиран от ЕК, и допълни: „Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред“.

„Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат“, каза комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Съветът на ЕС ще трябва да приеме решение, с което да определи датата, от която ще бъде премахнат контролът по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите държави от Шенгенското пространство, отбелязва румънската агенция Аджерпрес. Европейската комисия ще продължи да оказва на председателството на Съвета цялата необходима подкрепа, за да гарантира, че решението относно сухопътните граници ще може да бъде взето през 2024 г., посочи представителството на Европейската комисия в Румъния.

От 2011 г. насам Европейската комисия потвърждава в своите доклади за оценка, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания за пълноправно членство в Шенгенското пространство. Комисията активно подкрепя този процес, напомня Аджерпрес.

Няколко полета, пристигащи от страни от Шенгенското пространство, са планирани да пристигнат веднага след полунощ в Букурещ в много кратък интервал. Става дума за полети от Париж, Виена, Хамбург, Рим, Цюрих, Мюнхен, Амстердам и Женева. Всички те ще пристигнат на летище „Хенри Коанда“ в Отопени, близо до Букурещ, между 00:05 и 01:00 ч. местно (и българско време), съобщи пред кореспондента на БТА в Румъния говорителят на Националната компания за летища в Букурещ (CNAB) Валентин Йордаке.

Министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою информира, че от 31 март лицата, които пътуват по въздух за/от страни членки на Шенген, няма да преминават през граничен контрол. На летището ще се прави само проверка за сигурност, след което пътниците ще се отправят директно към гейтовете без документите им за самоличност да бъдат проверявани от гранична полиция. Въпреки това силите на реда може да правят проверки на документите с цел превенция на трансгранични престъпления и на нелегална миграция. Това означава, че пътниците трябва да носят в себе си документ за самоличност, напомни министърът.

По отношение на морските граници Каталин Предою каза, че пътуването по море може да бъде сравнено с пътуване във вътрешността на страната – от едно пристанище до друго.