Руският президент Владимир Путин успя да вдъхнови Юга, като предизвика страните от НАТО, подкопавайки легитимността на идеологическото превъзходство на Запада. Това мнение изрази в своя статия наблюдателят на телевизионния канал „Ал Маядин“ ( Al Mayadeen) Жана Кадри, съобщава ТАСС.

От гледна точка на глобалния Юг „истинското постижение“ на Путин е, че той „предизвика НАТО“, смята авторката на статията, тези сили, „които дълги години държаха масите в състояние на социална, идеологическа и историческа парализа“. Там, където „Западът вижда агресия и дестабилизация, Югът вижда възмездие“, се казва в публикацията. Русия също беше подведена от Запада чрез Минските споразумения и „Путин свърши невероятна работа в защитата на националните интереси“, като по този начин вдъхнови страните от Юга да „преминат към нови хоризонти“, смята Жана Кадри.

Според автора украинският конфликт е ключов момент в историята, който „бележи прехода от еднополюсен към многополюсен световен ред. Нищо не може да изрази по-добре „края на финансовата хегемония на ЕС и САЩ от паниката им по отношение на използването на замразените руски активи“, смята Кадри.