„Изборите не могат да ни спънат, във всяка държава се провеждат избори. По-важното е дали в България се извършват категорични реформи, от които имаме нужда, а не дали ще се проведат избори“.

Това заяви в ефира на БНТ дипломатът и бивш министър на външните работи Надежда Нейнски по отношение на влизането ни в Шенген по въздух.

Според нея „това е голямо събитие, независимо, че е компромисно. Голяма крачка напред. Надявам се още тази година и сухопътният Шенген да влезе в сила“.

В международно отношение има още какво да правим, за да не бъдем зависими от една или друга държава, посочи тя.

„Смятам, че по-различна конфигурация на властта няма да има, но отиваме на избори, защото нямаше ясно структурирано правило затова как да се сформира кабинет. Едно коалиционно споразумение с четиригодишен срок, щеше да е доста по-стабилно“, каза още Нейнски.

„В много отношения бяха дадени заявки за промяна – Шенген, Украйна, реформите в българската армия, бяха от голямо значение за страната ни. Но има много още какво да се направи“, смята тя.

„Нивата на инфлацията са условието за влизането ни в еврозоната“, допълни Нейнски.

„Всички, които участват в едно или друго правителство, са политически лица, зависими от политики, целта обаче на едно служебно правителство е да организира честни избори“, добави тя.