Любители на тревата запалиха точно след полунощ джойнтове пред Бранденбургската врата в Берлин, за да отпразнуват декриминализирането на марихуаната в Германия.

Няколкостотин души в приповдигнато настроение се събраха и танцуваха на реге музика, съобщи репортер на ДПА от мястото на събитието. Пред Бранденбургската врата бе поставена артинсталация, изобразяваща еднометрово листо канабис, а хората бяха приготвили запалките си в очакване на стрелките на часовника, които да прехвърлят полунощ. Малко по-късно из целия площад се носеше миризма на канабис.

„Най-сетне можем да покажем себе си, не е нужно да се крием повече“, каза Хенри Плотке, който членува в неправителствена организация в подкрепа на пушачите на марихуана. Проявата бе организирана от бюрото на организацията в Берлин, като полицията също е регистрирала провеждането на събитието.

Плотке каза, че хората са искали да отпразнуват „новопридобитата си свобода“, като пушат трева заедно. За него фактът, че може безпрепятствено да пуши трева пред Бранденбургската врата е ключово събитие. Като потребител, той чувства „силно облекчение“, че това вече не се счита за престъпление.

Пушенето на марихуана или хашиш е позволено от днес, 1 април. Всеки на 18 или повече години има право да притежава до 50 грама вкъщи и да носи навън не повече от 25 грама. Пушенето е разрешено навсякъде освен на местата, на които е изрично забранено, като например детски площадки, училища, спортни съоръжения, футболни стадиони, детски съоръжения. Забраната важи в радиус от 100 метра от входа на такива места.

Активисти в много градове в Германия ще отпразнуват декриминализирането днес, деня след Великден, като поканят свои приятели да пушат заедно, да участват в дискусии и демонстрации.