Плененият военнослужещ от украинските въоръжени сили Борис Мерва разказа как е оцелял и се предал по време на безпредното изтегляне на украинските войски от Авдеевка, съобщава ТАСС.

Обясниха ми, че ще бъдем на пост по двама души. Ще наблюдаваме ситуацията. Бяхме готови – трябваше да ни кажат за атаката по радиото. Някъде на 15-ти заехме поста заедно, сутринта. Към девет и половина ни казаха по радиото – взимайте автомат, патрони, каквото искате – тръгвайте. От другата страна на пътя ще видите откъде започва Авдеевка, частни къщи, и отидете до края там“, казва Мерва във видеото, което беше разпространено от руското военно министерство.

Според него изтеглянето на подразделенията на украинските въоръжени сили е станало в условията на масирана атака от руски дронове. „Започнахме да се изтегляме. Тогава безпилотни самолети започнаха да пускат гранати, в краката ни падаха безпилотни самолети камикадзе. Имаше „тристотници“ (ранени – бел. ред.), много от тях не успяха да се справят. (…) Започнахме да се оттегляме, а краката ми бяха замръзнали. Започнах да изоставам. Паднах, станах, момчетата, които бяха с мен, избягаха. Беше вече тъмно. Заплетох се в „плетеницата“ (бодлива тел), автоматът също се заплете. Свалих бронежилетката и на четири метра от мен се чу взрив. Бях изхвърлен назад, свестих се във водата. Ръцете ми бяха мокри, краката ми бяха мокри. Разузнавачите ме погледнаха, попитаха „кой си ти?“ и аз казах, че се предавам“, спомня си Борис Мерва. 

Той уточнява, че преди да бъде изпратен на фронтовата линия, е преминал военно обучение в селището Олгопол, област Виница. „Дойдоха двама чужденци – единият австриец, а другият – американец. Джоунс, а другият не си спомням. Показваха как да се поставят правилно турникетите. Останаха два дни и след това си тръгнаха“, разказва украинският войник за срещата с чуждестранните инструктори. „Не ни подготвиха, изпратиха ни в месомелачката, от „нулата“. Мога да кажа само, че инструкторите не ни научиха на нищо. Аз изобщо не исках да се бия. Решението на Зеленски е погрешно, че е решил да направи това“, заяви Мерва.