Решението на ГЕРБ да пратят България на избори е риск за влизането ни в еврозоната. Това каза Явор Божанков от ПП-ДБ в „Денят на Фокус“ по Радио „Фокус“. „България беше далеч от Шенгенското пространство, сега вече летим в него – остава несъгласието само на една страна и сме на една ръка разстояние от Шенген по сухопътни граници. Изходът от политическата криза е широката общественост веднъж завинаги да реши как иска да се развива България“, каза още Божанков.

По думите му конституционната реформа трябва да бъде последвана от приемане на специален закон и прилагането му. „ГЕРБ решиха да се отиде на избори, преди този закон да бъде факт. Включително не е ясно какво ще стане с Висшия съдебен съвет, който е с изтекъл мандат. С ГЕРБ имахме споразумение за управление 18 месеца – те го прекъснаха по средата и това крие рискове да изпаднем в кризисна ситуация“, уточни политикът от ПП-ДБ.

„Промените в съдебната власт са безспорни. Дадохме право на българите да атакуват текстове от законите пред КС – това винаги е било проблем. Дадохме независимост на съдиите, които бяха в общ орган с прокурорите и главният прокурор налагаше волята си. Това приключи, орязахме правомощията му и осигурихме процедура за разследване“, припомни той.

„Относно правомощията на служебния кабинет виждам пропуск в това, че не се прие специален закон за служебния кабинет. Мисля обаче, че философията на промените е правилна. Ако се отдръпнем и направим анализ от птичи поглед, вижда се, че ние опитахме да изградим диалог с хора, с които не просто не се понасяме. След 5 пъти избори видяхме, че няма друг избор – България е по-голяма от всяка партийна вражда. Този опит се провали и това е голямата картина – как ще продължим сега?“, зададе въпрос Божанков.

Той е категоричен, че отиваме на избори не защото Мария Габриел се е обидила толкова много от една реплика на Асен Василев. „Причината е фундаменталното ни различие с ГЕРБ за съдебната система. Когато трябваше да изберем нов ВСС, нов главен прокурор, ГЕРБ отказаха да направят тази стъпка. Логично е, когато нямат сила да ни принудят да ги следваме, нито ние имаме такава сила, те решиха да искаме доверието на избирателите“, допълни събеседникът.

„Всичко се решава именно чрез избори. Рухнаха митове, че посолства решавали мандатите и правителствата у нас. Ако беше така, нямаше сега да сме в пореден изборен цикъл. Ако изборите не решаваха нищо, нямаше през няколко месеца партиите да се борят за доверието на избирателите. Може да има отлив на гражданите от урните, но всеки гражданин трябва да осъзнае, че изборите са отговорност. Това е наш дълг и ако трябва да отделим за България 15 минути на година или на месец, трябва да упражним това свое право и отговорност. Не мога да си представя как някой би делегирал двойни права на друг, който може да е неинформиран или платен, като се откаже да пусне бюлетина“, поясни Явор Божанков.

„Представете си, че се събудим и нашият народ гласува като французите – 80%. Може би тогава проруска партия тогава няма да влезе в парламента, ГЕРБ няма да имат тази електорална тежест, която имат в момента. Никой политик не може да принуди, дори със закон, хората да гласуват обаче“, каза още Божанков.

Той посочи, че споразумението е включвало също реформи на службите и регулаторите. „ГЕРБ искаха да ги запазят такива, каквито са. Службите у нас са ангажирани не с национална сигурност, а с шпионски скандали. Регулаторите трябва да работят срещу картелите. Тези основни теми остават във фокуса на ПП-ДБ, можем да понесем щети за компромисите, които допуснахме, преследвайки тези цели. Със сигурност съм убеден, че решенията, които взехме, бяха в интерес на страната“, убеден е Божанков.

„Как гледа статистиката – България за първи път не е най-корумпираната държава в ЕС, нито най-бедната по покупателна способност – вече това е Унгария. За пръв път повече българи се връщат у нас, отколкото напускат. Лошите новини се харчат повече“, каза още политикът.

По думите му вече има фигура, поела отговорността да бъде премиер.

„Номинираният Димитър Главчев очевидно е изборът на президента – това е правомощие на държавния глава. Нека видим какъв кабинет ще излъчи той и тогава да съдим“, каза още Божанков.