Това лято Украйна е изправена пред нова екзистенциална заплаха – не от Русия, а от Европа, пише The Daily Telegraph.

Малък, но значителен и силно гласов блок от твърдо десни партии са на поход из континента и са готови да се представят силно на изборите за Европейски парламент през юни. Те са отбелязали рекордни резултати в Португалия и Холандия или вече са в правителството на места като Унгария, Финландия и Италия. Те са готови да спечелят предстоящите национални избори в Австрия и Белгия или да спечелят европейските избори във Франция и Полша. И много от тях смятат, че Европа повече не трябва да доставя оръжия и помощ на Украйна.

Някои дори искат Европа да успокои Владимир Путин, да прекрати санкциите срещу Русия и да тласне Украйна към мирни преговори.

Сами по себе си партии като германската Алтернатива за Германия (AfD), унгарската Fidesz и Партията на свободата на Австрия имат малка геополитическа тежест, но заедно могат да налагат вето върху външнополитическите решения на ЕС.

Някои експерти предполагат, че те биха могли да формират третия по големина блок от партии в Брюксел и Страсбург, двете седалища на Европейския парламент.

Украинците имат редица причини да се чувстват „наистина, наистина притеснени“, каза Кира Рудик , депутат и лидер на либералната опозиционна партия „Холос“, пред The ​​Telegraph.

Тя твърди, че някои от партиите може да са получили финансова подкрепа от Кремъл или да са били набелязани от Москва, за да подкопае разказа за обединена европейска подкрепа за Киев.

Друга заплаха за Украйна и нейните военни усилия е евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Кандидатът на Републиканската партия по-рано заплаши, че ще спре това, което той нарича „безкрайния поток от американски пари“ в Украйна, ако се върне в Белия дом през ноември.

ЕС като цяло изпревари САЩ по отношение на помощта, въпреки че са отпуснати само 77 милиарда евро (66 милиарда британски лири) от 144 милиарда евро (123 милиарда британски лири), по-голямата част от които са финансови, а не военни.

След шокиращата си убедителна победа на изборите в Холандия миналия ноември Вилдерс нарече Путин „ужасен диктатор“, но той не промени опозицията си за изпращане на оръжия в Украйна, дори когато преговорите за коалиция продължават.

Марин Льо Пен категорично осъди руската агресия от началото на войната.

Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикл посочва Унгария за свой „модел“. Ако стане канцлер на избори тази есен, той обеща да наложи вето на финансирането от ЕС за Украйна, всякакви действия за допускане на Киев в ЕС и „вредни“ санкции срещу Русия. Кикъл води в проучванията на общественото мнение от 2022 г. Неговата партия също се очаква да спечели европейските избори. По същия начин проруският управляващ лагер в Словакия получи подкрепа през уикенда, където премиерът Роберт Фицо постави под въпрос суверенитета на Украйна и призова за мир с Путин. Вторият тур на изборите там ще се състои в началото на април.