В много странна ситуация се озова електоратът. Не мисля, че нищо не се случва. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев и уточни:

„От данните от няколко социологически агенции излиза, че нищо не се случва. Малко расте разстоянието между ГЕРБ и ПП-ДБ, но не мисля, че нищо не се случва. Изборите явно ще бъдат 2 в 1, което означава, че сега ще гласуват не 2 милиона, а 3 милиона души, което означава освен твърдите ядра – ще гласуват и огромно количество нетвърди, а как ще решат те – не знам“.

Според него ситуацията, в която е светът, е временна:

„Тя се определя от войните – украинската и палестинската. … Светът чака да види кой ще е президент на САЩ и как ще завършат войните. Всичко е много вързано, а плюс това има и европейски избори. Това ще е ключова година, защото има много избори по света. Тя тече бавно, все едно нищо не се случва. Но тя ще е решаваща година за света“.

Андрей Райчев подчерта, че досега Димитър Главчев не играл в политическа игра:

„Не сме го виждали как играе политически шах. Той трябва да реши два много трудни въпроса – хем да спечели доверието на десните, хем да не загуби доверието на своите – на ГЕРБ, а и да построи някакви отношения с президента. Румен Радев играе нещо абсолютно неочаквано. Всичко очакваха от него той да започне да налага някакви свои хора. Не виждаме нищо подобно. Радев се дръпна и каза, че изборът му се свежда до 6 души и от тях избира Главчев“.

Според него, ако Главчев „успее да изтанцува този танц“ с десните, със своите и с Радев, може да създаде дълго правителство:

„Ако построи кабинет, на който му се има доверие, този кабинет може след изборите да се прехвърли като търсения коалиционен“.

В предаването „12+3“ социологът коментира, че предизборното състояние на политическия живот в България е толкова особено, че журналистът Петър Волгин е номиниран за евродепутат от „Възраждане“-Варна:

„Ако някой преди две години ви беше казал, нали щяхте да му дадете термометър да си премери температурата, а сега обмисляте дали да приемете. Толкова особен е нашият политически живот. Целият български народ също обмисля – това се случва“.

Интервюто на Петър Волгин с Андрей Райчев в предаването „12+3“ можете да чуете тук.

Източник: БНР