Финансовият министър Асен Василев се обяви против Великденската добавка за пенсионерите, която беше предложена по-рано днес от ГЕРБ и ДПС. Той каза, че това е „порочна практика“. Двете партии предложиха да бъдат отпуснати по 75 лева еднократно на пенсионерите, които получават пенсия под 526 лева.

„2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски е изключително порочна практика“, каза Василев.

По думите му това дели пенсионерите на групи.

„Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лева добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система“, каза финансовият министър в оставка.

Според него е изключително важно да се каже, че „нашите пенсионери имат достойнство и тези пари не са подаяние“.

„Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи – някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски“, заяви Василев.

„Ние искаме пенсиите да се увеличава и те се увеличават. 2009 г. минималната пенсия е 136 лв. 11 години по-късно, 2020 г., достига 250 лв. Малко над 110 лева увеличение. 2023 г. минималната пенсия вече е 523 лева. Двойно увеличение. От 1 юли тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева. Тоест пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец, защото са си заслужили тези средства“, обясни още той.

„Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Причината е доста проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите в последните около 15 години“, каза още той.

Относно средствата Василев обяви, че към края на февруари т.г. НОИ са събрали 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено. Той прогнозира, че към края на годината тези пари може би ще станат около 35-40 млн.лв.

„Приемането на едно такова решение от НС поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери“, обясни той.

Той отправи и призив към Народното събрание:

„Да не се заиграваме с популизма, а да направим това, което е правилно“.

„Правилното е нашите родители да имат достойни старини, които са базирани на трайно увеличение на пенсиите за всички пенсионери по швейцарското правило, както е заложено в законодателството“, категоричен бе той и обяви, че „всичко друго е евтин популизъм“.

Финансовият министър в оставка обясни, че за да се дадат пари за добавки на пенсиите от държавния бюджет трябва да се гласува актуализация, в която да се гласува допълнителен трансфер от държавния бюджет към НОИ, а такава не е предвидена.

„Моето мнение като финансов министър е, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички пенсионери, а не само на 20-25% от тях. Ако има излишък, нека той бъде разпределен към всички пенсионери по приетата формула във закона така, че да няма ощетени хора“, каза още Василев.

„Това, което ще се случи сега е, че разлика 3 лева в пенсиите ще определи дали някой ще получи или няма да получи добавка. Ако вие сте с 527 лв. пенсия, един лев над това, което е предложил парламента, ви се казва, че вие сте богат пенсионер и добавка за вас няма. Това според вас честно ли е?“, попита той.

Източник: „24 часа“