Ударът на израелските военновъздушни сили срещу иранското консулство в Дамаск няма да остане без отговор. Това заяви президентът на Ислямската република Ебрахим Раиси, предаде ТАСС.

„Ционисткият режим поради многократните си неуспехи и поражения (…) използва сляп терор, но трябва да знае, че никога няма да постигне злополучните си цели с помощта на такива нечовешки действия (…) и това е страхливо престъпление няма да остане без отговор“, каза Раиси, цитиран в изявление на уебсайта на неговата администрация.

Иранският президент „осъди нечовешката атака, която беше явно нарушение на международното право“. Раиси отбеляза, че генералите от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитни части на въоръжените сили), Мохамад Реза Захеди и Мохамад Хади Хаджи Рахими, които бяха убити при удара, са присъствали в Дамаск като старши военни съветници и сега „с чест се присъединиха към множество мъченици“. Президентът изказа и съболезнования на семействата на загиналите при атентата.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе открито заседание по искане на Русия във връзка с нападението на Израел срещу дипломатически обект на Иран в Сирия на 2 април. Това заяви междувременно първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски.