Смъртта в Испания на Максим Кузминов, пилот, който достави хеликоптер и секретни документи в Украйна, породи опасения, че Кремъл отново се насочва към враговете си, пише The New York Times, цитиран от „Фокус“.

„Хората, които убиха Кузминов, искаха да изпратят съобщение. Това е очевидно за разследващите в Испания още преди да разберат кой е той. Убийците не само го прострелват шест пъти в гараж в Южна Испания, но и прегазват тялото му. Според разследването те са оставили и важна следа за идентифициране на самоличността им: гилзи от 9 мм патрони „Макаров“, стандартните боеприпаси на бившия социалистически блок, пише NYT.

Убийството на Кузминов в испанския град Вилахойоса миналия месец породи опасения, че европейските шпионски мрежи на Русия все още са активни и са насочени към враговете на Кремъл. Висши полицейски служители са заявили, че убийството носи отличителните белези на подобни атаки, свързани с Кремъл, включително убийството през 2019 г. на бивш командир на чеченските бунтовници в Берлин и отравянето през 2019 г. на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал в Англия през 2018 г.

Испанските власти не са потвърдили публично, че именно Кремъл стои зад убийството на Кузминов. Но сред общността на руски и украински емигранти, живеещи във Вилахойоса, няма съмнение кой стои зад смъртта му.

„В миналото руски официални лица са полагали големи усилия, за да прикрият връзката на Кремъл с различни убийства в Европа, често въпреки ясни доказателства за руско участие. Но случаят с Кузминов е различен, тъй като високопоставени руски служители говориха за смъртта му с едва прикрита радост“, отбелязва NYT.

В същото време, за разлика от голямата публичност, съпътстваща бягството на Кузминов от Русия, украинските власти мълчаха за убийството. Висшите служители се притесняват, че това може да обезсърчи другите да последват примера му.

„Испанските разузнавателни служби не се съмняват, че Кремъл стои зад убийството на Максим Кузминов в Аликанте, руският пилот, който през август избяга в Украйна с бойния си хеликоптер Ми-8“, пише писа по-рано El Pais, като се позова на източници в разузнаването.

Испанската медия отбеляза тогава, че „испанското правителство е било много предпазливо в публичните изявления за убийството“.

Кой е Максим Кузминов?

През септември 2023 г. стана известно, че Максим Кузминов е отвлякъл руски военен хеликоптер Ми-8 от Курска област и се е приземил с него в Украйна. Той обясни постъпката с отвращението си от войната и нежеланието да извършва военни престъпления. По-късно главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна обясни, че дезертирането му е било подготвяно няколко месеца.

Украинските медии съобщават, че Кузминов сам се е свързал с разузнавателната служба на страната. За това той получил гаранции за сигурност и обещание за парично възнаграждение. На свой ред руските държавни медии съобщиха, че освен пилота на борда са се намирали и са загинали щурман и военен техник.

Източник: Агенция „Фокус“