Руските правоприлагащи органи ще стигнат до поръчителите на терористичната атака в Крокуш, заяви Владимир Путин, говорейки на разширено заседание на управителния съвет на Министерството на вътрешните работи.

„В тази (терористична) среда няма надеждни агенти, те правят всичко за пари, не се ръководят от никакви религиозни или политически съображения, а само от финансови. Всичко също се продава лесно, всякаква информация се купува и продава и ние непременно ще стигнем до крайните поръчители“, обясни президентът.

В момента се извършва цялостна оценка на действията на всички надзорни служби и търговски организации, които са отговаряли за големия обект, продължи Путин.

Путин е убеден, че поръчителите на терористичната атака са имали за цел да разделят Русия.

„Това беше основната цел на терористите в Крокус и техните клиенти, преди всичко да посеят раздор и паника, раздор и омраза в нашата страна, да разцепят Русия отвътре. Това е основната им задача“, каза Путин.

„Сега вие, заедно с колегите си от други агенции, участвате в разследването на кървавия терористичен акт от 22 март. За нас е важно да установим не само преките извършители, но и всички звена по веригата, крайните престъпни бенефициенти на това зверство“, обърна се държавният глава към участниците в разширеното заседание на Съвета на директорите на МВР.

Той подчерта, че е необходимо ситуацията да се анализира възможно най-обективно, тъй като е важно да се изведе на ново ниво осигуряването на сигурността в местата за масово пребиваване на хора – спортни съоръжения, транспортни, търговски и развлекателни центрове, училища, болници, университети, театри. Министерството на вътрешните работи е призвано да играе ключова роля в решаването на тази задача.

„В същото време е недопустимо, искам да подчертая това, да се използват неотдавнашните трагични събития, за да се провокира национална разпра, ксенофобия, ислямофобия и т.н.“, добави Путин.

По последни данни на Министерството на извънредните ситуации терористите са убили 144 души в кметството на Крокорус.

Путин обърна внимание и на сигурността в Донбас и Новорусия:

„Знам, че там ви се налага да се сблъсквате не само с престъпници, но понякога и с вражески диверсионни групи, които, наред с другото, се опитват да използват отдавна съществуващи канали на организираната престъпност. Ето защо една от най-важните задачи в Донбас и Новорусия е да се защитят гражданите от престъпни заплахи и да се осигури нормалното функциониране на държавните органи, предприятията, банките, магазините, земеделските производители, както и на малкия и средния бизнес.“

Източници: РИА Новости, ТАСС