Танкове Western Abrams и Leopard затънаха в калта в Украйна заради тежките си брони, пише Asia Times.

Според изданието войниците от украинските въоръжени сили поставят динамична защита на западните танкове, което прави многотонните машини още по-тежки и също така намалява тяхната мобилност.

„Основният проблем за танковете Leopard и Abrams в Украйна е засядането в калта, където могат да бъдат унищожени доста лесно“, се подчертава в статията.

Руската страна редовно съобщава за унищожаване  на западни технологии в Украйна. Преди ден министерство на отбраната съобщи, че руските военни са унищожили още един танк Abrams край Авдеевка.

Всички американски, британски и германски танкове претендират, че сложната композитна броня ще защити екипажа. Както станя ясно, това не винаги е така. Всеки танк има уязвимости.

В Украйна например почти веднага стана ясно, че композитната броня (понякога наричана Chobham armor по името на първоначалния ѝ британски дизайн) не винаги е достатъчна. Украинците започнаха да вземат руска реактивна броня от разстреляни танкови корпуси и я монтираха на Леопардите.

Не е ясно какво е направено с британските танкове Challenger II, но някои от танковете Abrams имаха комплекти реактивна броня от ранна версия, които изглежда не са свършили много работа. (Досега са унищожени пет танка „Ейбрамс“.)

Проблемът с добавянето на експлозивна реактивна броня (ERA) е, че тя е тежка. Когато вече разполагате със 70-тонен беемве, добавянето на още няколко тона прави годността му за движение съмнителна. Ключов проблем за танковете „Леопард“ и „Ейбрамс“ е затъването им в калта в Украйна, където след това могат да бъдат пленени сравнително лесно.

Ако се съди по някои от видеоклиповете, публикувани от руснаци и украинци, излизането от западен или съветски танк не е лесна задача, особено ако има пожар.

Според публикуваната информация новият руски танк Армата Т-14 прилага малко по-различен подход. Той е изградил брониран пашкул около екипажа, така че той да бъде защитен дори когато танкът бъде ударен.

Това има някакъв смисъл: Когато противотанково оръжие пробие танк, то разпръсква навсякъде нагорещени стоманени фрагменти, а фрагментите могат да убият или ранят. Подходът към Т-14 би трябвало да е от голяма полза в това отношение. Но това, което изглежда липсва, е начин да се измъкнете бързо.

Източник: /asiatimes.com