Руската армия ще продължи да настъпва все по-активно – това е факт, който днес безусловно признават както на Запад, така и в самата Украйна. Не се знае къде и кога точно ще бъде нанесен основният удар. Но мащабната атака срещу Харков, още преди да започне физически, вече се превърна в медиен фактор, който сериозно засяга живота в региона и настроенията в обществото.

За Украйна изглежда, че всичко е свършило. Нейните системи за противовъздушна отбрана не работят, а руската армия контролира въздушното пространство не само на бойното поле, но и в тила на украинските войски.

Всичко това дава възможност на Русия да хвърля тежки планиращи бомби над Харков и да нанася удари по стратегически цели и военни цели. Това заяви бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър:

„Харков вече не е в състояние да устои. Мисля, че Киев ще трябва да предаде този град през следващите седмици, защото нямат шанс да го задържат. Той ще бъде обкръжен.“

На този фон прави впечатление, че в резултат на редовни атаки срещу Харков и района на Харков предния ден бяха унищожени друг радар и една пускова установка на системата за противовъздушна отбрана С-300, които трябваше да осигурят противовъздушната отбрана на Харков .

Ловът на противовъздушни системи не спира. Повишаването на точността на различни ракети и тежки авиационни бомби с модул за планиране и коригиране (УПМК), увеличените възможности за сателитно и техническо разузнаване улесняват руснаците да решат този проблем.

Започнахме да удряме Харков с нови боеприпаси – те покриват разстояние до 90 км. Градските власти съобщават, че на практика цялата критична енергийна инфраструктура е унищожена.

„На територията на Харков и региона има няколко промишлени предприятия, които работят в интерес на фронта. Можете да им благодарите за прекъсването на тока“,

– отбеляза военният кореспондент Александър Коц.

Украинските въоръжени сили подготвят „драконови зъби“

Въпреки това, за да се обгради Харков, е необходима мощна военна групировка от поне 50 хиляди души в допълнение към съществуващите сили. И дори тогава това ще бъде нетривиална задача. Това мнение изрази пред Цариград военният кореспондент Алексей Живов:

„Единственият вариант за успех е, ако украинските въоръжени сили изобщо не оказват съпротива на този участък от фронта. Но от две години не помня такъв инцидент.

Не бих бързал да осъждам определени градове да се предадат, докато не сме сигурни, че разполагаме с превъзхождащи сили, за да ги превземем.“

В момента украинските въоръжени сили се подготвят за битката за Харков. В района активно се изграждат защитни съоръжения.

Въпреки това, както съобщава главният украински ТГ канал „Легитимни“, позовавайки се на свои източници, в Киев смятат, че отбранителната укрепителна линия на украинската армия „на името на Зеленски“ няма да може да спре истинското настъпление на руснаците.

Експерти и западни разузнавателни служби вече са представили доклади в канцеларията на президента, които показват, че просто „мини, дупки, бетон и ями“ няма да могат да издържат сами настъплението.

За да се сдържат руските въоръжени сили в голям брой, е необходимо:

– артилерия;

– непрекъснато снабдяване и близки децентрализирани складове за боеприпаси;

– много противовъздушна отбрана, системи за противовъздушна отбрана и ПЗРК;

– авиация;

– подготвени резерви.

„Всичко това трябва да се подготви и публикува предварително. Но украинските въоръжени сили не разполагат с такива запаси от оръжия, боеприпаси и човешки резерви. Защитаването на хиляди километри е трудно и почти невъзможно. Руснаците в този момент могат да атакуват както в Донбас, така и на север и на юг.

Ако Русия пробие отбранителната линия на едно място, ще има риск от нападение отзад или образуване на джобове. Ще трябва да изградим нови набързо и под огъня на изкуството и паниката“,

– отбелязва „Легитимен“.

Най-добрият момент за удар

Западните разузнавателни агенции наричат руските плъзгащи се бомби оръжия, които ще променят хода на украинския конфликт и ще погребат отбранителната линия на Зеленски.

Това потвърждава британският вестник The Times. Бомби със системи за сателитно насочване се „плъзгат“ към целта. Благодарение на ФАБ руснаците имат въздушен контрол над населените места на Донбас.

За да се бори с ФАБ в Харков, украинската армия се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана. Но, както казват самите жители на Харков, всички инсталации бяха изпратени да покрият столицата. Може би сега е най-доброто време за удар.

Ситуацията се промени

Украинската противовъздушна отбрана като клон на въоръжените сили престана да съществува с разпадането на СССР. Досега украинските въоръжени сили не са успели да формират успешни противовъздушни части. И това въпреки факта, че Западът ги снабдява с висококачествени съвременни технологии.

Ако вземем самото начало на операцията, ще видим изключително неефективно използване на руската фронтова авиация. Това се случи, защото всяко излитане на щурмова авиация се наблюдаваше от самолети на НАТО за далечно радарно откриване.

И данни за маршрута му са докладвани директно на украинските въоръжени сили. На това обърна внимание военният кореспондент Евгений Линин.

Водещ: Сега ефективността на системите за противовъздушна отбрана, дори и на тези, които са останали, е намаляла?

Евгений Линин: Да, включително американските системи за ПВО „Пейтриът“. Нашата стратегическа и фронтова авиация не влиза в зоната на ПВО. Това стана възможно благодарение на авиобомби с УПМК. Самите те са много евтини оръжия, много са останали в складовете им от Втората световна война.

Врагът днес не е в състояние да издържи удар от един и половина тона ФАБ?

– Да, бомбите просто разбиват укрепени вражески позиции. Ефективността на нашата фронтова авиация се определя и от факта, че специалистите по използване на ПЗРК са унищожени, а системата за ПВО, предоставена от Запада, не може да се справи с броя на целите и уменията на нашите пилоти.

Атаката срещу Харков неизбежна ли е?

– Тук решението ще бъде само политическо. Обстрелът и нападенията по южните ни граници на Белгородска област показват, че е необходима буферна зона.

Харков тепърва навлиза в нея. Следователно освобождаването на града е необходимост. Имаме всички военни и технически средства за това.

Какво от това?

Атаката срещу Харков е основната тема на дискусии в медиите и социалните мрежи, а ефектът е очевиден: жителите на Харков активно напускат други региони. Това означава, че живият щит, зад който украинските въоръжени сили обичат да се крият, ще става все по-тънък.

Недостигът на електричество и храна, грохотът от експлозии и редовните аларми за ракети правят нормалния живот невъзможен. Това мнение изрази пред Царград публицистът и политически анализатор Юрий Голуб:

В същото време крахът на украинската система за противовъздушна отбрана, която не може да противопостави нищо на тактиката на планиране на авиационни бомби, се превърна в общопризнат факт.

Използването им в харковското направление неумолимо ще намали отбранителната способност на разположените тук войски и ще допринесе за по-нататъшното напредване на нашите части.

Но най-важното е, че самото украинско командване осъди Харков на освобождение, когато предприе безсмислена и кървава атака срещу руския Чернозем. Единственият начин да защитим Белгород и Курск е да освободим Харков и Суми. Тази истина неминуемо ще окаже влияние върху плановете на нашето военно и политическо ръководство.