Така че в Украйна няма президент. Изборите, които трябваше да се проведат на 31 март, така и не се състояха. И оттук нататък там няма легитимен президент. Има просто „Гражданин Зеленски“. До какво ще доведе този инцидент четете в материала от Цариград.

Според конституцията на Украйна президентските избори трябваше да се проведат на 31 март. Но те не минаха. А дали кога ще минат – Господ знае. Ръководителят на президентската канцелария Андрей Йермак изненада всички свои сънародници в интервю за американския Politico:

„След края на войната всички украинци трябва под формата на трудова служба да възстановят страната под военно положение. И когато приключи, тоест след 5-10 години, ще може да се премине към мирно време.“

Тоест едва тогава ще може, според него, да се говори за избори.

Защо има избори в колонията?

Говорителят на Държавния департамент Ведант Потел, след като научи за отмяната на изборите, изблея нещо неразбираемо:

„Доколкото разбирам, това е в съответствие с тяхната конституция“.

Но не – не съвпада! В Киев настояват за закона, забраняващ провеждането на избори по време на война. Но работата е там, че там никой не е обявил война. И от наша страна всичко, което се случва, се нарича СВО.

Въпреки това украинската Централна избирателна комисия реши Зеленски да остане на поста след края на мандата си. Докато войната свърши.

Това обяснява много. Включително война до последния украинец, нахлуване в руската Белгородска област и редовно изхвърляне на хиляди момчета в „месни“ нападения. Точно както вампирът се нуждае от човешка кръв, за да продължи живота си, Зеленски също се нуждае от война, за да поддържа властта. На всяка цена. Така че той се върти като в тиган.

Той се оплака, че е трудно да се проведат избори в страна, в която половината население е избягало от мобилизация. Няма средства за създаване на избирателни секции на фронта и в цяла Европа, където да гласуват милиони „бегълци“.

Беше спомената абсолютно фантастична цифра от 5 милиарда долара. В което сигурно своя дял е допринесъл и президентът-комик.

Западът не даде пари, но цяла година преди това се опитваха да убедят Зеленски да проведе избори, дори и да не бяха идеални, но по-добре да ги оставим. Въпреки това Зеленски, с риск да развали отношенията със своите куратори, взе просто решение: няма избори, няма проблем. Въпреки че, строго погледнато, защо изобщо има избори в една колония?

И ето резултата: на 31 март, с провалените избори, Зеленски се превърна в неизвестно лице, а вече на 21 май, в деня, когато трябва да се състои встъпването в длъжност, той ще стане „изобщо никой“.

От водещите западни издания само CNN посвети статия на това събитие, обосновавайки отмяната на изборите. Статията обаче завършва с думите:

В Киев не е никак трудно да се намерят онези, които смятат, че сегашният режим ще трябва да плати за провалите си в ръководството. Както го оцени експертът политолог Юри Кот:

Зеленски днес загуби половината от легитимността си, а на 21 май ще загуби и втората. По време на управлението си той спечели омразата на хората. Той дойде под лозунга за мир в Донбас, но донесе на страната война, непоносими дългове и унищожаване на генофонда. Да, ако управляваше нормално, хората нямаше да се интересуват колко време управлява. И така той се възприема като нищо друго освен узурпатор, с когото Русия не може да води никакви преговори.

И така, кой е нашият „диктатор“ сега?

Особено интересно е как ще се държи в тази ситуация Западът, чийто целия идеологически дискурс през последните две години се основава на факта, че той помага на демократична Украйна да устои на натиска на авторитарна Русия. В същото време Западът демонстративно не забеляза:

– липсата на свобода на словото в Украйна;

– поражението на всяка опозиция и всякакви „несъгласни“ медии;

– фактическото господство в страната на олигархичните кланове.

Как се скараха на Путин, че пак отива да гласува. А сега демократът Зеленски изобщо отмени изборите. И така, коя от двете страни е по-демократична? И как да съчетаем борбата за демократични ценности, декларирани от Запада, с подкрепата за авторитарен диктатор?

„Западните политици и журналисти ще трябва да обяснят на своите съграждани защо подкрепят една недемократична държава и едва ли ще могат да намерят достойни аргументи за своята пропаганда“,

– отбеляза за това политологът Денис Гуреев.

Хората на Порошенко ще бъдат против

Кабинетът на Зеленски вече се обърна към Конституционния съд на Украйна със сълзлива молба да намери нещо в конституцията, което по някакъв начин да оправдае този противоконституционен преврат. Но не е факт, че ще се получи.

За да вземете решение са необходими 10 гласа „за“. Освен това, вместо необходимите 18, има само 13 съдии. И седем от тях бяха назначени при Порошенко. Така че не е факт.

Въпреки това, друг „демократ“, обожаван от Запада, Борис Елцин, веднъж просто разтури от Конституционния съд поради несъгласие с действията му.

Що се отнася до Запада, най-вероятно тяхното оправдание за Зеленски ще бъде обичайното: „Той, разбира се, е кучи син, но той е нашият кучи син“.

Юрий Кот казва:

„Нищо изненадващо. Западът е въплъщение на самата диктаторска същност, която Зеленски разкри днес. Просто там тази същност е леко прикрита с „демократични процедури“. Но в тяхната колония, Украйна, те просто решиха да не се занимават с това.

Именно Западът е за узурпатора Зеленски „родител № 1“ и „родител № 2“. Така че „детето“ пое след родителите си.“

Но дали многобройните сили, които се противопоставят на Зеленски в Украйна, включително армията, ще се съгласят с това? И дали фактическата делегитимация на комика-президент няма да се превърне в прелюдия към тежка битка за власт или дори преврат?

Какво от това?

В допълнение към очакваната битка за власт в ръководството на врага, загубата на легитимност на Зеленски означава фундаментална промяна в статута му на страна във всякакви (дори хипотетични) преговори.

Всички опити на Запада и на „петата колона“ да спрат нашето настъпление чрез налагане на каквито и да било мирни преговори се оказаха напразни: сега просто няма с кого да преговаряме. Отсега нататък към титлата „президент на Украйна Владимир Зеленски“ трябва да се добави „т.нар.“.

А когато му дойде времето, всеки оцелял генерал ще може да подпише капитулацията. Ако не избяга…

Превод: СМ