Президентът на Израел Ицхак Херцог се извини за смъртта в ивицата Газа след израелски удар вчера на седем хуманитарни работници от организацията за предоставяне на хранителна помощ „Световна централна кухня“, предаде Франс пресИзраелската армия призна от своя страна, че е извършила грешка, като е нанесла удара в ивицата Газа. „Това не е изолиран случай“, обяви в изявление американският президент Джо Байдън. 

Президентът Херцог „е изразил своята дълбока скръб и е поднесъл искрените си извинения за трагичната смърт на екипа на „Световна централна кухня“, като е изпратил съболезнования на техните семейства и на любимите им хора“ според изявление на президентството. В него се казва още, че Херцог е разговарял лично с основателя на неправителствената организация – шеф готвачът с испанско и американско гражданство Хосе Андрес.

Израелската армия призна, че е извършила грешка, като е нанесла удара в ивицата Газа, при който бяха убити седем хуманитарни работници. Това трагично събитие „бе огромна грешка“, каза началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви във видеообръщение.  „Това беше грешка, възникнала след неправилно идентифициране през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва“, добави той. „Споделяме от все сърце скръбта на семействата (на жертвите) и на цялата организация „Световна централна кухня“, продължи генерал Халеви.

„Това не е изолиран случай“, се казва в изявление на Байдън. „Този конфликт е един от най-тежките в последно време по отношение на това колко хуманитарни работници са били убити“, каза Байдън и добави, че това е една от основните причини, поради които разпределението на хуманитарната помощ в ивицата Газа е толкова трудно.

„Израел не е направил достатъчно, за да защити хуманитарните работници, които се опитват да доставят отчаяно необходимата помощ на цивилното население“, каза Байдън. „Инциденти като вчерашния просто не трябва да се случват“, добави той. 

Базираната в Съединените щати „Световна централна кухня“, една от малкото неправителствени организации, които все още работят в палестинската територия, опустошена от близо шестмесечната война между Израел и ислямисткото движение „Хамас“, обяви, че преустановява дейността си в региона след удара в Дейр ал Балах в понеделник вечерта. По данни на организацията жертвите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец. Конвоят им беше ударен от израелски въздушен удар в понеделник вечерта.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че става дума за „трагичен случай на непреднамерен удар от страна на нашите въоръжени сили срещу невинни хора в ивицата Газа“.