През 2023 г., докато министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер насърчаваше масовата миграция, насилствената престъпност скочи до исторически връх. Чужденците, въпреки че са 15% от населението на Германия, съставляват над 41% от извършителите на престъпления, докато 75% от жертвите са германци.

Годишният статистически доклад за престъпността на Федералната служба на криминалната полиция на Германия предизвика остри реакции в цялата страна, след като разкри, че насилствената престъпност се е покачила до най-високото си ниво от 2009 г. насам и броят на чуждестранните заподозрени за насилствени престъпления се е увеличил с 14,4% в сравнение с 2022 г., съобщи jungefreiheit.de.

Тенденцията, която се наблюдава през изминалите години, е процентът на чужденците, извършили престъпления,  да се увеличава: 41,1%, спрямо 37,4% през 2022 г. и 33,8% през предходната година.

В отговор на тревожните цифри опозиционните партии отправиха остри критики към политиките за масова миграция. Заместник-говорителят за вътрешната политика на „Алтернатива за Германия“ (AfD) Мартин Хес поиска „радикален обрат“ в политиката за миграцията.

Колегата му от ХДС/ХСС, Александър Тром, заяви пред Deutschlandfunk, че има нужда от „корекция на настоящата политика за миграцията“. Предложените от него мерки включват засилен контрол, по-малко социални помощи за търсещите убежище, ограничаване на правата на пребиваване и повече ресурси за Федералната служба на криминалната полиция.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц беше критикуван по-рано тази година, че легитимира дискурса на „крайнодесните“ чрез представяне на по-строга имиграционна политика от тази, която неговата партия възприе при бившия канцлер Ангела Меркел.

„Германия е била страна на имигранти от десетилетия“, каза Мерц пред Ройтерс. Той обаче призна, че страната е изправена пред предизвикателство с лошо интегрирани имигрантски групи.

Случаите на насилие – тези, довели до сериозни наранявания, грабежи и различни сексуални престъпления – са се увеличили с 8,6% на годишна база, като властите са регистрирали общо 214 000 случая през 2023 г. Броят на случаите, включващи тежки телесни повреди, се е увеличил до 154 000 или  6,8% повече от миналата година.

Случаите на изнасилвания и други сексуални престъпления са се увеличили с 2,4%, като чужденците съставляват около една трета от всички заподозрени, което представлява пропорционално увеличение на годишна база от 4,2%.

Грабежите също са нараснали със 17%. Близо половината от заподозрените не са имали германски паспорт.

Що се отнася до всички престъпления, количеството и съотношението на чуждестранните заподозрени е нараснало рязко. Подобно на насилствените престъпления, броят на заподозрените, които не са германци, се е увеличил със 17,8% до 923 000 в сравнение с 2022 г.

Рязка възходяща тенденция се наблюдава и при ненасилствените кражби. Домовите кражби са скочили с 18,9%; кражби на автомобил – 17,5%; кражби от магазини – 23,6%; и джебчийство – 11%. От 424 000 идентифицирани заподозрени за кражби, 187 000, или 44%, са притежатели на негермански паспорти, което представлява увеличение от 22,8% в сравнение с предходната година.

„Виждаме нарастване на насилствените престъпления, повече младежки престъпления и повече чуждестранни престъпления“, призна вътрешният министър Нанси Фейзър.

Правилото тук е нулева толерантност. Конкретно това означава бързо производство и осезаеми санкции. Чуждестранните извършители трябва да напуснат Германия много по-бързо. Строгите правила за депортиране, които създадохме, сега трябва да се прилагат, каза Фейзър.