Мисията на Иран в ООН заяви, че смята атаката си срещу Израел за „приключена“ и предупреждава САЩ да стоят настрана от конфликта.

Иран предприе нападение срещу Израел, като Корпусът на гвардейците на Ислямската революция изстреля десетки дронове и ракети към еврейската държава. Операцията на име „Истинско обещание“ е в знак на отмъщение за смъртта на високопоставени офицери, убити при нападението срещу иранското консулство в Сирия на 1 април, за което се предполага, че е извършено от Израел.

В публикация в социалната мрежа „Екс“ Техеран отбеляза, че неговите „военни действия“ идват в отговор на „агресията“ на Израел срещу иранската дипломатическа мисия в Дамаск.

И са били проведени „въз основа на член 51 от Устава на ООН, който се отнася до законната отбрана“.

„Въпросът може да се счита за приключен“, се добавя в публикацията. „Въпреки това, ако израелският режим направи нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен. Това е конфликт между Иран и измамния израелски режим, от който САЩ ТРЯБВА ДА СТТОЯТ НАДАЛЕЧ!“

„Въпросът може да се счита за приключен“, се добавя в публикацията. „Въпреки това, ако израелският режим направи нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен. Това е конфликт между Иран и измамния израелски режим, от който САЩ ТРЯБВА ДА СТТОЯТ НАДАЛЕЧ!“

Иранският министър на отбраната предупреди да не бъдат извършвани контранападения срещу страната му, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Всяка държава, която нападне Иран, ще получи „решителен отговор“, каза министърът на отбраната на Иран генерал Мохамад Реза Ащияни, цитиран от ИРНА.

Иранското външно министерство на свой ред заяви, че „Иран, ако е необходимо, няма да се поколебае да предприеме по-нататъшни отбранителни мерки, за да защити законните си интереси срещу всякаква военна агресия и незаконна употреба на сила“. Техеран „същевременно потвърждава своя ангажимент към принципите на ООН Харта и международно право“ (актуализация в 03:39 часа).

Американски служители междувременно заявиха, че САЩ са свалили ирански дронове, насочващи се към Израел.

Американската армия е свалила ирански безпилотен самолет, насочен към Израел в събота, съобщиха трима американски служители, без да разкриват колко дрона са били свалени или точните им местоположения.

Представител на израелската отбрана каза по-рано, че повече от 100 дрона, изстреляни от Иран към Израел, са били свалени извън израелското въздушно пространство.

Атаки и от поддръжниците на Иран

Поддръжниците на Иран, т.нар. проксита, бунтовниците хуси от Йемен и шитската групировка, обявена от ЕС и САЩ за терористична, „Хизбула“, също, както и Иран, атакуваха Израел.

Йеменските хуси изстреляха множество дронове срещу Израел в координация с Иран, съобщи „Таймс ъв Израел“, като се позова на британската компания за морска сигурност Амбри (Ambrey), добавяйки, че снарядите вероятно са били насрочени да достигнат Израел едновременно.

„Съобщава се, че хусите са изстреляли безпилотни летателни апарати към Израел. Дроновете бяха изстреляни в координация с Иран“, съобщи компанията. „Израелските пристанища се смятат за потенциални цели“, добави фирмата и предупреждава за „съпътстващи щети“ за корабоплаването.

Терористичната група „Хизбула“ заяви на свой ред, че е изстреляла десетки ракети „Катюша“ от територията на Ливан по база на израелската армия на Голанските възвишения.

Атаката задейства сирени в северната част на страната, в кибуца Снир. Няма съобщения за щети или ранени, тъй като ракетите са ударили открити площи.