Постоянният представител на Иран при ООН Амир Сайед Иравани заяви на спешното заседание на Съвета за сигурност, че страната му „ще отговори пропорциално“ на всяка военна операция на САЩ срещу нея, предаде Ройтерс.

Иравани каза, че нападението на Техеран срещу Израел в нощта срещу 14 април, заради което бе свикано спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е било „необходимо и пропорционално“. Той поясни, че макар и Иран да не търси ескалация на конфликта и да няма намерение да се ангажира с противопоставяне срещу САЩ, в същото време потвърждава правото си на самоотбрана.

„Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално“, заяви Иравани в ООН.

В същото време постоянният представител на Израел в Организацията на обединените нации Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право по време на заседанието на Съвета за сигурност и пусна на таблета си видео, което показва как израелските сили прехващат ирански дрон над джамията „Ал Акса“ в Йерусалим, която е свещено място за мюсюлманите, информира Ройтерс.

„Ето, може да го видите“, е казал Ердан, като е размахал таблета по посока на иранския представител. Израелецът е призовал Съвета за сигурност да осъди Иран, да върне санкциите и да обяви иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) за терористична организация.

„Забавянето на алармата за събуждане вече не е вариант. Единственият вариант е да се осъди Иран и да се използват всички средства, необходими да се накара Техеран да плати цената на ужасяващите си престъпления“, заяви Ердан пред Съвета за сигурност, който бе свикан по негово искане, посочва Ройтерс.