Армията при поддръжка на бойни кораби от европейското командване на САЩ унищожиха в събота и неделя над 80 ударни дрона и не по-малко от 6 балистични ракети, изстреляни към Израел от Иран и Йемен, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM).

В неделя израелски официални лица съобщиха, че само Иран е изстрелял 185 безпилотни летателни апарата, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя към Израел, което показва. Тези данни показват, че основната линия на отбраната е била в организирана от израелското ПВО.

ABC News съобщи по данни на високопоставени американски чиновници, че общо 9 ирански ракети са преминали системата на ПВО на Израел и са поразили цели на територията на страната. Поразени са две авиобази – 5 ракети са ударили авиобазата „Неватим“, причинявайки щети на военно-транспортен самолет С-130 и пистата за излитане. 4 ирански балистични ракети са поразии авиобазата „Рамон“ в Негев.

„Това не е първа атака, това е поредната глава от тази кървава сага“, заяви Джилад Ердан, представител на Израел, по време на Съвета за сигурност на ООН, което се проведе тази нощ. И призова светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия.

Израелският пратеник в ООН призова Съвета за сигурност да наложи всички възможни санкции срещу Иран след безпрецедентната атака на ислямската република срещу Израел.

„Амбициите на Иран да бъде хегемон в региона трябва да бъдат спрени преди той да тласне света в точката, която няма връщане. Цялото земно кълбо страда от Иран, включително гражданите на самата държава”, каза още Ердан.

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от военни удари по израелски военни цели с десетки ракети и дронове. Това бе направено в отговор на повтарящите се военни агресии на израелския режим, по-специално неговите въоръжени атаки на 1 април 2024 г. срещу ирански дипломатически помещения, в нарушение на член 2 (4) от Устава на ООН. Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.

Операцията на Иран беше изцяло в упражняването правото на Иран на самоотбрана, както е посочено в член 51 от Хартата на ООН и признато от международното право. Това приключило действие беше необходимо и пропорционално, заяви Иравани.

В 23:00 на 13 април Иран изстреля първо дронове, а след това и балистични ракети към Израел. Това е първото директно нападение на Иран срещу Израел. То трая около 7 часа.