Автор: Брайън Дийн Райт, бивш служител на ЦРУ, за Fox News

На 10 април звезди в Холивуд се присъединиха към политиците в окръг Колумбия в искането Конгресът да приеме законопроект за военна помощ, разрешаващ 60 милиарда долара нова помощ за Украйна.

Но всички грешат. Войната е загубена. Всъщност 90% от хората в Европа вярват, че това е вярно. Ако това е изненада, не би трябвало. В края на февруари лондонският Times публикува резултатите от анкета, задаваща на жителите на целия континент много прост въпрос:

Може ли Украйна да спечели войната срещу Русия? Само 10% казват „да“. И така, какво виждат те, което холивудските звезди, Белият дом и лидерите на Капитолия не виждат?

Три неща.

Първо, на Украйна й липсват войници, за да победи. Киев е загубил най-малко 70 000, убити в сражения, като други 100 000 са неефективни в битка.

И това е криза. Както каза командващият на въоръжените сили на Украйна на 11 април, руските войници на бойното поле са седем до десет пъти повече, отколкото украинците.

Тази оценка дойде три дни след като колегата му, генерал Александър Павлюк, заяви, че независимо колко военна помощ получават от Америка или Европа, им липсват над 500 000 войници, за да поддържат битката.

Честно казано, украинският парламент разбира кризата. Те наскоро приеха закон за увеличаване на военната повинност, но той е дълбоко непопулярен сред украинския народ. Не е ясно дали и как ще получат бройката, от която се нуждаят.

Освен това служещите украински войници на фронтовата линия настояват да бъдат ротирани, за да се върнат у дома към нормален живот – и да се справят с новите зависимости, които са придобили, докато се бият. Но украинският парламент им отказа, нанасяйки съкрушителен удар върху военния дух.

Естествено, Белият дом и защитниците на Украйна ще настояват, че докато Украйна е окървавена, Русия също е окървавена.

Но това вече не е актуално. Пентагонът твърди, че Москва вече се е възстановила от предишните си загуби, като общата им сила сега е с 15% по-голяма, отколкото в началото на войната.

Което ни отвежда до втората причина, поради която 90% от европейците смятат, че войната е загубена: военната машина на Запада не може да се справи.

Както един от висшите военни на Киев каза наскоро пред Politico, Украйна не може да произведе това, от което се нуждае за бойното поле, нито САЩ, нито Европа. Всъщност няма магическо оръжие, което да реши проблема с липсата на работна ръка в Украйна, което е основният проблем.

Въпреки това руската военна машина продължава да произвежда шокиращо количество бойни материали, било то сама или с помощта на Китай. Според Пентагона руснаците са заменили всичките си унищожени преди това танкове. С други думи, руският президент Владимир Путин успя да устои на бурята от санкции.

Което ни отвежда до третата и последна причина защо само 10% от европейците смятат, че Украйна може да спечели: лошото лидерство.

За съжаление на Запада и техните пропагандни усилия, руският народ до голяма степен гледа на тази война като на война, в която силите на НАТО са агресори – и те в по-голямата си част подкрепят плана на Путин да ги спре.

Има някои проучвания и анекдотични истории, които предполагат, че има малко вътрешно недоволство. Но в по-голямата си част руснаците са единни и се чувстват уверени.

Това не е така за украинския президент Володимир Зеленски и хората му.

Първо, той продължава да се бори с ширещата се корупция, включително вътре в правителството и армията. Както каза помощник на Зеленски пред списание Time през ноември, каквито и антикорупционни усилия да се предприемат в Украйна, те не работят.

„Хората [в правителството и военните] крадат, сякаш няма да има утре.“

На следващо място, самият Зеленски е критикуван за това, че не е свързан с истинското състояние на армията и заради твърдото му ръководство. Може би затова все повече украинци смятат, че войната също е загубена.

Проучване през ноември показа, че 42% от украинците са заявили, че са готови да преговарят за мир с руснаците, за да сложат край на войната.

Този брой е нараснал от едва 29% през януари 2023 г. И, честно казано, 42% са прави. Очертанията на сделката все още са на масата; те бяха договорени още през април 2022 г., преди западните сили да ги провалят, за да продължат заявената от президента Джо Байдън цел за смяна на властта в Москва.

Но тази цел сега е необичайно недостижима и крайно безразсъдна. Вместо това светът трябва да се съсредоточи върху мира, а не да предоставя още 60 милиарда долара военна помощ, която дори украинските генерали казват, че няма да ги спаси.

Това е грубата реалност, която 90% от европейците разбират, а американските холивудски звезди и политици от Вашингтон не разбират.

Източник: obektivno.bg