Значителна част от събралите се снощи в залата на Съвета за сигурност на ООН за гласуване на резолюция за приемането на Палестина като пълноправен член на световната организация напуснаха заседанието преди изказването на постоянния представител на Израел Гилад Ердан, предаде кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието.

Преди това Съединените щати блокираха резолюцията, препоръчваща приемането на Палестина в ООН като пълноправен член. За нея гласуваха 12 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай, Швейцария и Великобритания се въздържаха, а САЩ се противопоставиха на проекторезолюцията. Израелският представител Ердан се изказа последен след вота, след постоянния наблюдател на Палестина в ООН Рияд Мансур. Веднага след като Ердан получи думата, приблизително половината от делегациите в залата, предимно от арабската група в ООН, се изправиха и напуснаха залата. Преди речта на израелския постоянен представител  почти нямаше празни места, уточнява кореспондентът на ТАСС.

Съединените щати са убеждавали останалите членове на Съвета за сигурност да не подкрепят резолюцията, препоръчваща приемането на Палестина в световната организация, за да не упражняват правото си на вето на постоянен член. Това съобщи по-рано порталът The Intercept, позовавайки се на документи на Държавния департамент. 

„Съединените щати продължават да вярват, че най-бързият път към политическото бъдеще на палестинския народ е в споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и неговите съседи“, цитира The Intercept откъси от американския документ. „Затова настоятелно ви молим да не подкрепяте евентуална резолюция на Съвета за сигурност, която препоръчва Палестина да получи статут на член на (ООН), ако такава резолюция бъде представена на Съвета за сигурност през следващите дни или седмици“, гласи документът на Държавния департамент. Според американското дипломатическо ведомство положително решение на Съвета за сигурност  няма да помогне на Палестина да придобие „нито държавност, нито самоопределение“. Напротив, според позицията на САЩ това ще влоши различията между страните и ще „увеличи рисковете“ от ескалация в Близкия изток.

На 4 април 2024 г. Малта уважи молбата на Палестина за повторно разглеждане на молбата ѝ за присъединяване към ООН като пълноправен член. Палестинските власти приложиха към искането си писма, в които влизането на Палестина в ООН се подкрепя от група арабски държави, Организацията за ислямско сътрудничество и Движението на необвързаните страни. В момента Палестина има статут на постоянен наблюдател в ООН. 

През септември 2011 г. Палестина кандидатства за присъединяване към организацията като пълноправен член. Тогава обаче тя не успя да получи подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати обявиха намерението си да наложат вето на резолюцията, ако тя бъде одобрена от други постоянни членки; Вашингтон смята, че пълноправното присъединяване на Палестина към ООН е възможно само след прилагането на двудържавно решение на палестинско-израелския конфликт.