САЩ тайно са доставили, а Украйна вече е използвала ракети ATACMS с голям обсег. Това стана ясно след поредица изявления на американски официални лица и украинския президент Володимир Зеленски.

„Мога да потвърдя, че Съединените щати са предоставили ракети ATACMS с по-голям обсег на Украйна по пряко указание на президента“, каза говорителят на агенцията Ведант Пател, цитиран от американските медии. Ракетите са пристигнали в Украйна през април.

“Президентът на САЩ Байдън нареди прехвърлянето на значителен брой ракети ATACMS в Украйна още през февруари”, добави съветникът по националната сигурност на Байдън Джек Съливан. Според него САЩ са се решили най-после на тази крачка Вашингтон поради факта, че Русия използва балистични ракети от Северна Корея.

На картата са показани потенциалните зони на поразяване на прехвърлените в Украйна ракети.

“Сега ще направим всичко, за да компенсираме шестте месеца, които изминаха в дебат, в съмнение. Това, което руският окупатор успя да направи през това време, това, което сега планира Путин, трябва да се обърне срещу него“, подчерта президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Ракетите бяха включени в пакет от военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара, който президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, казва американски високопоставен служител каза пред “Ройтерс”, пожелал анонимност. Не е известно колко точно ракети са доставени.

Агенцията съобщи още, че Украйна е използвала ракета на 17 април на военно летище в Крим. Politico пише, че ракети с голям обсег са използвани вече два пъти. Според официалния представител, цитиран от Politico, друг удар е бил извършен „съвсем наскоро“ срещу руски войски източно от Бердянск.

Ройтерс припомня, че администрацията на Байдън обсъжда няколко месеца дали да изпрати в Украйна ракетни системи ATACMS с обсег до 300 километра. Средният клас ATACMS беше изпратен през септември миналата година, отбелязва изданието.

“Доставките на оръжия за Украйна ще стават бързо, тъй като въоръжените сили на САЩ са се подготвили предварително за възобновяване на трансфера на оръжие и военна техника в Киев,” каза председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Чарлз Браун

Новината за ATACMS стана основна тема за руските пропагандатори, които ужасено коментираха какви обекти могат да бъдат поразени.

Великобритания ще предаде авиобомби на Украйна в най-големия пакет военна помощ

Великобритания ще даде  прецизни управляеми бомби Paveway IV на Украйна като част от най-големия пакет военна помощ, одобрен вчера, съобщи журналистът от BBC Джонатан Бийл в “Туитър”.

Paveway IV е най-новата модификация на авиобомбата от семейството Paveway. Базирана е на модифицирана авиационна бомба Mk 82 с повишена пробивна способност. Снарядът има двурежимна навигационна система: сателитна GPS или инерционна INS. Paveway IV влезе на въоръжение в британските въоръжени сили през 2008 г. Масата на бомбата е 230 кг. Разработен е от Raytheon UK.

Тази авиационна бомба с повишена точност се насочва към целта с помощта на лазер във всеки режим на навигация и след пускане извършва плъзгащо се спускане с помощта на кормилата за управление на опашката. В момента носителите Paveway IV са изтребители: Eurofighter Typhoon, F-35, Panavia Tornado, Harrier II. Също така авиационна бомба може да бъде изстреляна от самолет F-16 или от „самолети съветско производство“, с които разполагат украинските въоръжени сили, пише ТАСС.

Шолц продължава да не дава Taurus

ЕС ще увеличи помощта за Украйна и след приемането на американския закон, но Киев няма да получи ракети Taurus.

“Одобрението от Конгреса на САЩ на нов пакет помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара не освобождава европейските страни от задължението да разширят подкрепата си за Украйна”, каза германският канцлер Олаф Шолц в сряда по време на преговори с британския премиер Риши Сунак в Берлин .

Но позицията на Германия относно възможността за доставка на крилати ракети Taurus на Украйна остава същата, каза Шолц, цитиран от Ройтерс.

Германия отказва да предостави Taurus на Украйна, тъй като обхватът им до 500 км теоретично позволява на украинската армия да поразява цели на руска територия, включително Москва.

„Одобрението на Конгреса на нов пакет от помощи за Украйна е окуражаващ и важен сигнал. Путин греши, като очаква, че Европа и Съединените щати в крайна сметка ще изоставят Украйна. Не, няма да направим това“, обеща Шолц.