Руското външно разузнаване разполага с информация за намеренията на Запада да провокира пълномащабен конфликт с Русия, включително с използване на ядрено оръжие. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин на заседание на Съвета на федерацията, съобщават руски медии. 

„Според разузнавателните данни, с които разполага службата, някои евроатлантически настроени политици наистина смятат за възможно – за да запазят своята хегемония – да отприщят широкомащабен военен конфликт. Целта е значително да се намалят моралните, материалните и човешките ресурси на геополитическите съперничещи страни на Запада по време на този конфликт, така че в резултат на този конфликт те да претърпят поражение в борбата за справедлив многополюсен свят“, заяви Наришкин, който днес с указ на президента Владимир Путин бе назначен за нов мандат начело на СВР. 

„Има основателни причини да вярваме, че това наистина може да се случи, ако западният блок го счете за изгодно и достатъчно безопасно“, каза още Наришкин. 

Той увери сенаторите, че отговорните глобални и регионални фактори няма да позволят тези планове да бъдат реализирани. Според Наришкин СВР продължава да поддържа връзки с разузнавателните служби на неприятелски държави, макар и не в същата степен.