Вечерта на 11 май, събота, в шведския град Малмьо се състоя финалът на 68-ия конкурс за песен на Евровизия. По време на изпълненията на сцената излязоха и мъже в дамски дрехи, и „Сатаната“, а победител стана рапърът Немо, който не се определя нито като мъж, нито като жена.

Немо (истинско име Немо Метлер ) представляваше Швейцария. Изпълнител/ката, облечена в розови дрехи и пола, събра 591 точки с песента The Code. Разказва как героят отишъл в ада и след това намерил рая. Имаше нещо забавно: след като му се връчи наградата – кристален микрофон – Немо го размаха, подскачайки от радост, и случайно го удари и счупи.

Хърватският певец Baby Lasagna (истинско име Марко Пурисич ) в прогнозите беше предвиден за първо място, но с песента Rim Tim Tagi Dim той зае второто място с 547 точки. Челната тройка затвори украинският дует на рап певицата Альона Альона (истинско име Алена Савраненко ) и певицата-блогър Джери Хейл ( Яна Шемаева ), които изпълниха песента Teresa & Maria. Те събраха 453 точки. На четвърто място е френският певец Слиман .

Израелският изпълнител Еден Голан /Eden Golan/, която оцеля след протеста на социалните активисти, беше основният конкурент на първите двама победители. Изпълнявайки песента Hurricane, тя събра 375 точки и зае пето място.

Те се отрекоха от Русия“

Преди това Голан беше включена в базата данни на украинския сайт „Миротворец“. Певицата беше обвинена в опит да „легализира окупацията на Крим“ – тя е ходила на концерт в Крим, когато живееше в Русия, и бе обвинена в незаконна търговска дейност в предполагаемо окупираните територии, както и нарушаване на държавната граница на Украйна.

„Миротворец“ също така посочва, че Голан е участвала в антиукраински пропагандни събития.

Еден Голан живее дълго време в Русия – баща й работи тук. Участва в различни музикални конкурси, а през 2018 г. стана финалист в петия сезон на шоуто „Гласът. Деца“ в екипа на Пелагея .

След началото на СВO тя заминава за Израел с родителите си, като по същество се отказва от Русия, каза общественикът Вадим Манукян пред IA Regnum .

Певицата избра Запада, но там винаги ще й напомнят за някогашните й връзки с Русия. Никой от артистите, които са били популярни в Русия, няма да постигне невероятна слава в чужбина, тъй като винаги ще им се напомня къде са спечелили славата си.

Западът винаги ще намери повод да унижи такива творци, те ще бъдат унижавани до края на живота си. Това винаги правят с предателите. Предателите нямат друга съдба, защото един ден предателят пак ще предаде”, подчерта експертът.

На вещерското сборище не можеше да победи никой друг“

Официалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова коментира финала на Евровизия в своя канал в Telegram. Тя подкрепи мнението си и с видео с особено характерни „композиции“ на изпълнители: Ирландия, Финландия, Сан Марино, Украйна и др.

По мнението на дипломата, сегашният конкурс „надскочи всяка оргия, сборище на „нечисти сили“ или ритуално светотатство“.

Погребението на Западна Европа се провежда нормално, както обикновено. Без изненади“, оцени състезанието Захарова.

Вадим Манукян е на подобно мнение: никоя уважаваща себе си държава вече няма да участва в Евровизия, която е свързана с различни скандали. Според Манукян победата на швейцарския изпълнител не е изненада. След като преди това брадата жена спечели това състезание, победата на „момчето в пола“ си беше съвсем предвидима.

Никой друг не би могъл да спечели тази събота. Въпреки факта, че разликата между първото и второто място беше около 40 точки, журито направи всичко възможно резултатите от зрителското гласуване да не окажат сериозно влияние върху резултатите.

Освен това състезанието беше придружено от различни скандали, които принудиха страните да откажат участие в него. Например Турция, която има силна култура, не участва в състезанието, както и някои други страни.

Нито една уважаваща себе си държава, която уважава своята култура и традиции, няма да участва в такъв конкурс. Нормалните държави нямат нужда от такива безобразия и мръсотии. Не можете, няма как да участвате в това състезание“, подчерта общественикът.

Холандският скандал и непримиримата Тунберг

Ден преди това Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) отстрани холандския изпълнител Йост Клайн /Joost Klein/ от участие във финала поради обвинения в насилие.

Според синдиката причината за отстраняването е жалба, подадена срещу Клайн от жена – член на снимачния екип за инцидент, станал след представянето му на полуфиналите на 9 май.

Докато процесът продължава, участието му в състезанието изглежда неподходящо“, се казва в изявлението на EBU.

Жената твърди, че Клайн я е заплашвал. Шведската полиция вече е разследвала инцидента и е предала случая на прокуратурата. За какви конкретни заплахи става дума, не се уточнява. Самият певец отказва да общува с журналисти.

Поредният скандал избухна около шведската активистка Грета Тунберг : тя беше насила отведена от служители на реда от площад Хюли Сташунсторг в Малмьо, където се проведе финалът на състезанието. Тунберг участва в демонстрация в подкрепа на Палестина.

Тунберг остана настрана от сблъсъците между най-яростните протестиращи и голям контингент от полицията. Тя седна с други активисти в кръг, но по-късно все пак беше отведена от полицията“,съобщават медиите.

Общо повече от сто протестиращи, развяващи знамена, скандираха пропалестински лозунги.

Русия не участва в Евровизия, ала Международният песенен конкурс „Интервизия“ ще се проведе в Москва през 2024 г.