САЩ дадоха зелена светлина на УКрайна за удари срещу цели в Русия с американски оръжия. По време на пресконференцията си с Дмитро Кулеба държавният секретар Антъни Блинкен отговори на журналистически въпрос относно американските оръжия, заяваявайки, че САЩ не окуражават Украйна да нанася удари по цели на руска територия с оръжия, доставени от Вашингтон, но смятат, че Киев трябва сам да вземе решение за това.

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара външно военно финансиране, каза още Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Той информира, че Вашингтон и Киев ще подпишат двустранно споразумение за гаранции за сигурност през следващите седмици. Според него „трудната работа“ по подготовката на споразумението вече е приключила.

„Мисля, че много скоро ще завършим изготвянето на текста на споразумението. Вярвам, че ще можем да подпишем това споразумение след няколко седмици“, каза Блинкен на пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

Според държавния секретар на САЩ споразумението ще предвижда отпускане на помощ на Украйна за следващото десетилетие.

Блинкън също повтори, че Съединените щати са съсредоточени върху изпращането на ракетни системи Patriot и други критични средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

По-рано Bloomberg написа, позовавайки се на източници, че САЩ обмислят възможността да изпратят още една батарея Patriot в Киев заедно с радари.

Във вторник Блинкън изнесе реч в Киевския политехнически университет в която каза, че САЩ ще стоят до Украйна, докато не бъде гарантиран нейният суверенитет в областта на сигурността. Той също заяви, че Русия трябва да плати за това, което унищожи, а САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това.

Той припомни, че преди година в Хелзинки е изнесъл реч, в която каза че агресията на Владимир Путин срещу Украйна е стратегически провал. Той повдигна темата отново в новата си реч и похвали „стратегическия успех“ на Украйна.

Блинкън изброи такива успехи като подписани двустранни споразумения с гаранции за помощ на Украйна от дузина страни, задълбочаването на сътрудничеството ѝ с НАТО и откриването на корабен маршрут за износ на зърно през черноморските пристанища. Всичко това, според Блинкън, предполага, че Украйна в крайна сметка ще спечели, а привържениците на популярната теза, че времето е на страната на Путин, грешат.

Източник: news.bg