Финансовото министерство на САЩ е предупредило „Райфайзен банк“ (Raiffeisen Bank), че достъпът ѝ до американската финансова система може да бъде ограничен заради сделките в Русия, според запознат с кореспонденцията източник, цитиран от Ройтерс. Предупреждението е най-сериозното, отправено досега към най-голямата западна банка в Русия, и идва след месеци на натиск от Вашингтон, който следи внимателно бизнеса на австрийската банка от повече от година. 

На 6 май заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо е изпратил писмо до „Райфайзен банк“, изразявайки опасения относно разширяването на дейността на австрийската банка в Русия, както и сделката за 1,5 милиарда долара със санкциониран руски олигарх, която впоследствие бе прекратена, е заявил източникът, пожелал анонимност. И макар че сделката свързана с Олег Дерипаска е била прекратена след получаването на писмото, опасенията на американското финансово министерство относно Русия са се запазили, според източника.

Говорител на „Райфайзен банк“ заяви, че банката е сложила край на сделката австрийската строителна компания „Щрабаг“ (Strabag), свързана с олигарса Олег Дерипаска, и не е влизала в други подобни трансакции. Според него финансовата институция е „намалила значително“ дейностите си в Русия и е предприела мащабни мерки, за да ограничи рисковете да бъде санкционирана.

„Райфайзен банк“ ще продължи да работи за деконсолидация на руския си филиал“, каза говорителят пред Ройтерс. В писмото Адейемо, който е вторият най-високопоставен служител във финансовото министерство, е написал, че разширяването на „Райфайзен“ противоречи на уверенията, които банката е дала, според източника. Адейемо е предупредил, че действията на „Райфайзен банк“ увеличават вероятността финансовото министерство да предприеме действия, за да ограничи достъпа до американската финансова система, имайки предвид, че подобно поведение заплашва националната сигурност на САЩ.

Източник: БТА