Франция се стреми да засили икономическите отношения с Германия до степен на създаване на съюз на капиталовите пазари. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за Bloomberg.

„Искаме да развием френско-германски консенсус за съюз на капиталовите пазари, да имаме единна система за вземане на решения, единна система за надзор и много по-тесен съюз на капиталовите пазари“, каза държавният глава на републиката.

Макрон също наблегна, че досега значителна част от спестяванията на компаниите в ЕС се използват за стимулиране не на европейската, а на американската икономика: „Всяка година 300 милиарда евро спестявания отиват за финансиране на икономиката на САЩ, защото ние сме непривлекателни“. Френският лидер отбеляза, че това е една от основните причини да се налага по-голяма унификация на финансовия сектор в ЕС. „Нуждаем се от много повече консолидация“, добави Макрон.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС губи 300 милиарда евро годишно, които отиват в САЩ под формата на изтичане на капитали, което подкопава европейската финансова система и конкурентоспособността на европейските компании. Тя подчерта, че в отговор ЕС трябва да завърши създаването на съюз на капиталовите пазари в съюза.

То започна през 2012 г. като част от създаването на банков съюз в отговор на кризата с еврото, избухнала през 2010 г. Тези нововъведения са насочени към хармонизиране на банковите и финансови разпоредби в страните от ЕС. Например създаване на еднакви условия за кредитиране на европейски компании, особено малки и средни предприятия, или общоевропейски правила за корпоративен фалит.

Източник: manager.bg