Предложение на руското министерство на отбраната за преразглеждане на морските граници в източната част на Балтийско море днес бе изтрито от официален сайт, след като предизвика объркване и опасения сред членовете на НАТО Финландия, Швеция, Литва и Естония, предаде Ройтерс.

В официалния проект на министерството на отбраната пишеше, че при измервания на границата от съветско време през 1985 г. са били използвани морски карти от средата на ХХ век и те не отговарят на по-съвременните картографски координати. Предложението обаче днес бе изтрито от официалния сайт, на който беше публикувано. На мястото му имаше единствено съобщение, гласящо: „Черновата е изтрита“, без да се дават повече подробности. Агенция Ройтерс отбелязва, че руското министерство към момента не е отговорило на запитване за коментар.

В изтрития проект не бе уточнено как точно би могла да бъде променена границата и дали е имало консултации с други страни с излаз на Балтийско море. В документа се набляга на морските граници в близост до руските острови във Финския залив и до други край бреговете на градовете Балтийск и Зеленоградск в руския Калининградски ексклав, който граничи с Полша и Литва, посочва ДПА.

Междувременно руските планове за преразглеждане на морските граници в Балтийско море предизвикаха загриженост сред европейските им съседи. „Това е още едно доказателство, че агресивната и ревизионистична политика на Русия представлява заплаха за сигурността на съседните държави и на Европа като цяло“, се казва в изявление на литовското външно министерство. То нарича документа „преднамерена, целенасочена и повишаваща напрежението провокация“, която цели да сплаши съседните страни. Министерството каза, че ще извика руския посланик в Литва и ще обсъди документа заедно с партньорите си.

Финландският президент Александeр Стуб написа в социалната мрежа „Екс“: „Русия не се е свързвала с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги – спокойно и въз основа на фактите“.

Началникът на шведската армия Микаел Бюден предупреди за териториалните амбиции на Москва в Балтийско море, особено по отношение на големия шведски остров Готланд. „Сигурен съм, че Путин е насочил взора си към Готланд“, каза Бюден пред германската медийна група Ер Ен Де. „Целта на Путин е да придобие контрол над Балтийско море“, добави той. „На пръв поглед това е абсурдна идея“, заяви министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна. „Не може да се изключи, че документът е опит да се всее смут“, добави той.

По-рано днес руските информационни агенции съобщиха, че военни източници отричат проектът да е опит за разширяване на територията на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че зад инициативата не стоят политически съображения.

Източник: БТА