Германското правителство продължава да е в опозиция на идеята за разполагане на отбранителен щит на територията на НАТО за защита на небето на Западна Украйна от руски въздушни удари, каза днес говорителят на правителството в Берлин Щефен Хебещрайт, цитиран от ДПА и БТА.

„От наша гледна точка това би било намеса, директна намеса в този конфликт. А това не е нещо, към което се стремим“, каза днес говорителят на правителството в Берлин.

Хебещрайт също така спомена изказвания на германския министър на отбраната Борис Писториус и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Напоследък някои страни приканват силите на НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна чрез създаването на някакъв вид щит.

Хебещрайт не коментира въпроса дали и в какъв вид Украйна е гарантирала, че няма да напада цели в Русия с оръжейните системи, предоставени от Германия.

Тези регулации са обект на поверителност и са доказали ползата си, заяви Хебещрайт и отбеляза, че според разпоредбите на международното право една атакувана държава може да се защити и отвъд собствените си граници.

Отдавна германското правителство и лично канцлерът Шолц заявяват, че са против възможността Украйна да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче смята, че „дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна“. В интервю за сп. „Економист“, имайки предвид боеве в Харковска област, Столтенберг каза, че „да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ“.

Източник: dnes.dir.bg