Всеки ден оръжейната промишленост на Русия произвежда 12 320 артилерийски снаряда, всеки от които струва около 1000 долара за производство. Това прави впечатляващите 375 000 артилерийски снаряда всеки месец или 4,5 милиона снаряда годишно.

Тези цифри са от доклад на консултантската фирма Bain & Company, цитиран от британската телевизия Sky News. Според Bain & Company, Русия се очаква да произведе около 4,5 милиона артилерийски снаряда през 2024 година. Въпреки че не е ясно колко от тези снаряди се възстановяват и използват повторно, този темп на производство е значително по-висок от 1,3 милиона снаряда, които ще бъдат произведени от САЩ и европейските държави, взети заедно, което е под една трета от продукцията на Русия.

Bain & Company също така подчертава сериозен проблем, пред който е изправена Украйна: остър недостиг на артилерийски снаряди, усложнен от бавните темпове на производство. Комбинираните доставки на артилерийски снаряди от САЩ и Европа не отговарят на нуждите на Украйна за ефективно противодействие на Москва, пише в анализа.

Украински артилеристи съобщиха наскоро, че за всеки снаряд, изстрелян от тях, врагът отговаря с пет. Според украинския военен сайт Militarnyi, който се позовава на доклада на Sky News, бързите производствени и ремонтни възможности на Русия поддържат разходите за производство на 152-милиметрови артилерийски снаряди около 1000 долара всеки.

Междувременно в Европа и САЩ средната цена на 155 мм снаряд (стандартът на НАТО) е приблизително 4000 долара, а в някои случаи може да надмине 5000 долара за единица. Sky News подчертава, че този бавен подход за увеличаване на производството на артилерийски снаряди влияе отрицателно върху способността на Украйна да се противопостави на Руската федерация.

„Уралвагонзавод“, един от водещите руски производители на артилерийски снаряди, е държавна собственост и е известен с производството на широка гама военна техника. Въпреки че конкретните цифри са класифицирана информация, месечният производствен капацитет на това предприятие се оценява на десетки хиляди снаряди, което отразява значителната му роля във военно-промишления комплекс на Русия, според анализ на BulgarianMilitary.com.

Друг значим играч в производството на артилерийски снаряди в Русия е Тулският артилерийски завод. Това историческо съоръжение е крайъгълен камък на руското производство на оръжие от десетилетия. Артилерийският завод в Тула може да произвежда значителни количества артилерийски снаряди всеки месец – оценени на няколко хиляди, в зависимост от специфичния вид и сложност на снарядите.

„Курганмашзавод“ е друг ключов участник в производството на артилерийски снаряди в Русия. Въпреки че този завод е най-известен със своите бойни машини на пехотата, той се диверсифицира, за да включи артилерийски боеприпаси в производствената си линия. Смята се, че месечната продукция в „Курганмашзавод“ е няколко хиляди, предимно специализирани боеприпаси.

Машиностроителният завод в Нижни Новгород също играе решаваща роля в този сектор. Това съоръжение поддържа производството на широк спектър от военно оборудване, включително артилерийски снаряди. Месечният му капацитет се оценява на около хиляда единици, осигурявайки постоянна доставка на боеприпаси за руските военни.

В областта на артилерийското производство е важно да се вземат предвид съществуващите запаси, които Русия е натрупала през годините.  ERR.ee през октомври 2023 г. цитира ръководителя на разузнаването на естонските отбранителни сили Антс Кивиселг, който твърди, че Русия е получила 350 000 единици боеприпаси от Северна Корея.

Естонското разузнаване също отбеляза, че в момента Русия притежава 4 милиона артилерийски снаряда, достатъчни за една година конфликт с ниска интензивност. Този брой обаче се основава на сателитни снимки на разкрити руски складове. Количеството, съхранявано в покрити складове, или общият им брой, остава неизвестно.

Що се отнася до производствените разходи, през ноември миналата година BulgarianMilitary.com съобщи за подхода на Русия за минимизиране на разходите. Руските военни използват 122-милиметров артилерийски снаряд с отличителен яркозелен цвят.

Снимка: X/Twitter

Анализатори предполагат, че този необичаен цвят е резултат от пропускането на типичното покритие на корпуса, използвано за удължаване на срока на годност – ясна мярка за спестяване на разходи. За Руската федерация това е шанс да намали разходите си на фона на продължаващия конфликт с Украйна. Непосредствената нужда в случая е за боеприпаси на фронтовата линия, а не в складовете.