„Третата световна война ще започне на 18 юни 2024 г.“, тази прогноза беше тиражирана наскоро от много западни медии, цитирайки поредното пророчество за поредния „нов Нострадамус“. По принцип няма нищо необичайно – подобни предсказания на различни лъжепророци се появяват по всяко време. А напоследък много се говори за заплахата от световна война.

Но има една съществена разлика между днешните и предишните: ако по-ранните дискусии за Третата световна война бяха представяни именно като заплаха, сега все по-често тази тема се обсъжда в ежедневието като нещо тривиално, неизбежно, неприятно, но като цяло поносимо. Тоест западните бюргери активно втълпяват в главите си идеята, че трябва предварително да се подготвят за глобален конфликт, с който така или иначе няма да се разминат. И вероятно не е случайно, че поредната прогноза за началната дата на войната съвпадна със съвсем обикновен призив от сайта на британското правителство към своите граждани да се запасят предварително с консерви, свещи и батерии „в случай на извънредна ситуация“. Това е новото нормално на Запад.

И така, Доналд Тръмп, говорейки на предизборен митинг онзи ден, каза, че „през следващите пет месеца може да бъдем потопени в Трета световна война“. Е, той просто се опитва да каже, че това трябва да бъде предотвратено и да не се допуска по-нататъшна ескалация. Но много изявления и статии на западната общественост се свеждат до налагане на мнението, че все пак не можем да избягаме от глобалния конфликт.

Например, британските консерватори, след като обявиха парламентарни избори, веднага започнаха предизборна кампания за страх, доказвайки, че ще се справят по-добре със ситуацията от лейбъристите, когато (дори и ако) избухне световна война. Например, вижте заглавието на „Дейли Телеграф“: „Това може да са последните избори преди следващата световна война.“ На закуска на британците се казва, че войната е свършен факт. Единственият въпрос е кога. По националните телевизионни канали експерти от различни шарки обсъждат вероятността от пряк военен сблъсък с Русия. И някои открито призовават за това.

Не е ли лудост неотдавнашният призив на бившия генерален секретар на НАТО и датски премиер Андерс Расмусен „да не приемат блъфа на Путин“ и да започнат да свалят руски ракети над Украйна директно от територията на страните от НАТО? Не е изненадващо, че тази налудничава идея веднага беше подхваната от ръководителя на украинския режим Владимир Зеленски, който отдавна мечтае да въвлече западните страни в пряк сблъсък с Русия. И първото, което официално отговори, беше полското външно министерство, което заяви напълно сериозно, че „разглежда този въпрос“. Ето го прекият път към Третата световна война!

Разбира се, всички тези редовни дискусии влияят на общественото мнение. Само преди пет години 27% от британците смятаха възможността за нова световна война за малко вероятна през следващите 20 години, но сега едва 16% са на това мнение. Повече от половината (53%) от британците смятат, че глобалният конфликт ще започне през следващите пет до десет години. Освен това 80% са уверени, че в този случай ще трябва да се бият с Русия, а 64% – с Китай.

Американците са още по-уверени, че скоро ще започне световна война – 61%. Вярно, те оценяват приблизително еднакво шансовете за война с Русия и Китай (съответно 72% и 69%). Освен това по-малко от половината американски граждани (45%) вярват в победата на западната коалиция срещу обединени Русия и Китай.

За да направят глобалната война още по-тривиална, някои западни медии вече започнаха да пропагандират идеята, че тя вече е в ход. Например вестник „Хил“ с пяна на уста доказва, че Джо Байдън „вече губи Третата световна война“. От това, което обикновеният човек започва да формира, харесва или не, категорично мнение: „Тъй като световната война вече е в ход и едва ли съм усетил последствията, значи не е толкова ужасно, колкото ни плашеха – просто трябва да купя няколко консерви и батерии, за всеки случай – и няма да има проблеми.“

Не е изненадващо, че значителна група европейски учени, политолози и експерти наскоро написаха на страниците на италианската преса призив за спешно започване на мирни преговори с Русия за Украйна с оглед на все по-ясните очертания на предстояща катастрофа. Професорите пишат за невероятно високия риск от военни действия между Русия и НАТО с използване на ядрени оръжия.

Тоест, не всички в Европа, подобно на Расмусен, са готови да „поемат“ Русия, изпитвайки нашата способност и готовност да отблъснем агресията. Би било обнадеждаващо, ако редките разумни гласове не бяха удавени в потока на ежедневното тръбене на въоръжената и идеологическа конфронтация. Колкото повече средностатистическият западен човек е плашен от световна война, толкова повече той свиква с идеята за нейната неизбежност и толкова по-голям е рискът някой на Запад да направи авантюристична стъпка (като „Да не приемаме блъфа на Кремъл!“), последвана от катастрофа.

Превод: В. Сергеев