„Ето как стоят нещата. Тези представители на страните от НАТО, особено в Европа, особено в малките страни, трябва по принцип да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че като цяло това са държави с малки територии и с много гъсто население. И това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за удари дълбоко в руската територия.“ Тази закана отправи руският президент Владимир Путин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди днешната среща на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел, че Украйна трябва да може да използва оръжия, доставени от Запада, за да поразява „легитимни цели“ на руска територия, тъй като в противен случай ръцете на военнослужещите от ВСУ са вързани и те не могат да се защитават ефективно.

Според ръководителя на НАТО е време да се преразгледат тези ограничения.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел бе категоричен, че всяка страна членка на ЕС сама ще трябва да реши и да поеме отговорност дали да разреши на Киев с нейно оръжие да се поразяват цели в Русия.

„Ако той (Столтенберг – бел. ред.) говори за възможността за нанасяне на удари по руска територия с прецизни оръжия с голям обсег, той като човек, който оглавява военна и политическа организация, въпреки че е цивилен като мен, все пак трябва да знае, че прецизните оръжия с голям обсег не могат да се използват без средства за космическо разузнаване“, изтъкна в същия тон Путин след посещението си в Узбекистан.

По думите му при ударни системи като Storm Shadow изборът на цели и задаването на полети ще се извършва „без присъствието на украински военнослужещи“.

„Кой прави това? Правят го тези, които произвеждат, и тези, които уж доставят тези ударни системи на Украйна. Изобщо, без каквото и да е участие може да се случи, и се случва, без участието на украински военнослужещи“, изтъкна руският лидер.

Източник: OFFNews.bg