Върховната рада и нейният председател остават единствените легитимни органи на властта в Украйна, заяви Владимир Путин, докато отговаряше на въпроси на журналисти в Узбекистан.

„Строго погледнато, според предварителната оценка, единствената легитимна власт (в Украйна. – бел. ред.) остават парламентът и председателят на Радата. Общо взето, ако искат да проведат президентски избори, тогава ще е необходимо да се отмени законът за военното положение, това е всичко. Да се проведат избори, но те не пожелаха да го направят“, подчерта той.

Държавният глава отбеляза, че този въпрос трябва да бъде сериозно и задълбочено анализиран. Той добави, че украинската конституция предвижда разширяване на правомощията на парламента, но не и на президента, по време на военното положение. В същото време основният закон не казва нищо за това, че резултатите от миналите избори на държавен глава се удължават, ако не се провеждат нови.

„Има член 111 от украинската конституция, който гласи, че в този случай правомощията на върховната власт, всъщност президентските правомощия, се предават на председателя на парламента“, уточни Путин.

Президентът също така подчерта, че намерението на украинските господари е тежестта на непопулярните решения да бъде понесена от сегашните киевски власти. Това включва и по-нататъшното намаляване на възрастта за военна служба. След подобни неуспешни стъпки господарите вероятно ще заменят „представителите на изпълнителната власт“ с такива, които няма да носят отговорност за тези решения. Путин отбеляза, че „ако това е идеята, логиката е ясна“.

Държавният глава добави, че Русия ще действа както намери за добре, независимо от това кой е на власт в Украйна.

Ако Западът продължи да въоръжава Украйна с оръжия с далечен обсег, Русия ще разшири санитарните зони по границите си, както направи в Харковска област. Ще пожънете плодовете на това, което сте посели, каза още Путин.К

„Комсомолская правда“ синтезира темите, по които говори Путин: 

Оръжия с голям обсег на действие срещу Русия? 

Президентът беше попитан какво мисли за намерението на Запада да позволи на Киев да обстрелва руска територия с оръжия с далечен обсег.

„Задачата за полета (на ракетите – бел. ред.) се подготвя не от украински военнослужещи, а от представители на страните от НАТО. Така че представителите на страните от НАТО, особено в Европа, особено малките страни, трябва да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че обикновено това е държава с малка територия и много гъсто население. Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руската територия. Това са сериозни неща и ние следим това много внимателно“, заяви президентът

„Постоянната ескалация може да доведе до сериозни последици. Искат ли глобален конфликт? Искаха да се споразумеем за стратегическите оръжия, но сега нещо не показват голямо желание“, добави той.

За предложението на Лукашенко за преговори с ВСУ

„За съжаление, засега Александър Григориевич не командва военните в Украйна. Ако го правеше, отдавна щяхме да сме приключили този конфликт. И то за взаимно удовлетворение. Щяхме да намерим решение с Украйна, ако сега Украйна се командваше от хора, които биха се ръководили от националните интереси, а не от интересите на своите господари в Европа и извън нея“, подчерта Путин.

Защо няма преговори с Киев 

„Те не искат да преговарят, а държат да получат нещо и да обърнат хода на битката. Това не се получава. И колкото повече са опитите, толкова повече ще са загубите. А тези загуби далеч не са в полза на украинските въоръжени сили. Защо се случва това? Днешните управници на Украйна не съжаляват за тези хора, не ги смятат за свои.

Това е проблемът и трагедията на днешна Украйна – те не смятат тези хора за свои, те не защитават интересите на днешния украински народ“, заяви руският лидер.

За статута на талибаните като терористи? 

„Това непрекъснато се обсъжда. В Афганистан има проблеми, за тях се знае. Въпросът е как да се изградят отношения със сегашното правителство. Но ние трябва да изграждаме отношения – тези хора контролират цяла една страна и трябва да изграждаме отношения въз основа на тези съображения. Ние се съобразяваме с мнението на всеки партньор или приятел.“

Относно присъствието на европейски съветници в украинската армия 

„Да, знаем, че има наемници, това не е нищо ново. Чуваме английска и френска реч в ефир… Под прикритието на наемници има специалисти, които обслужват прецизни оръжия. Те са там и търпят загуби“, заяви президентът.

Путин говори отделно за военните съветници от Полша.

„Ако контингенти от европейски държави дойдат заедно с поляците, други ще си тръгнат – поляците никога. Това е очевидно!“

Източници: Риа Новости