Докато териториалните центрове за набор се опитват да се сражават с украинките и да се бият с батките по нощни клубове, бих искал да им дам полезен съвет. Защо не посетят Киев на улица „Банковая“ №11? Има някакъв Зеленски Владимир Александрович, роден през 1978 г. Крайно време е той да изплати дълга си към родината, още повече че е на подходяща възраст, отлично здраве и със сигурност годен за служба.

До 21 май Владимир Александрович имаше статут на президент на Украйна. Но след изтичането на петгодишния срок той по същество е никой – просто дребен мъж със зелена тениска, гражданин без конкретна професия, издирван от руското МВР.

Президентските избори в Украйна веднъж бяха отменени под прикритието на военно положение. Тогава председателят на Върховната рада обяви, че Зеленски ще остане на поста до избора на нов президент. В конституцията на страната обаче няма нито дума за това, както се казва, „и хората не знаеха“.

Този конфликт по някакъв начин можеше да бъде разрешен от Конституционния съд на Украйна – между другото Владимир Путин директно препоръча на Зеленски да се обърне там, докато мандатът му още не е изтекъл. Зеленски обаче се страхуваше да направи това – той имаше такива отношения със съдиите, че те биха били много щастливи да го смачкат.

Затова на 21 май каретата се превърна в тиква, а кочияшът в плъх. Би било хубаво, ако Зеленски имаше всеобща подкрепа, тогава той можеше да се позовава на всепобеждаващото „народно мнение“. Но рейтингът на киевския фюрер се сви до неприличие, падайки от 71 на 26%. Този на Залужни е почти два пъти по-голям. Залужни също е обичан в армията, а  Зеленски е презиран и подозиран, че е склонен към отстъпки. Украинският блок за сигурност като цяло има свои собствени идеи за това кой трябва да ръководи страната.

Стоят ли зад Зеленски Белият дом, Елисейският дворец и „Даунинг Стрийт“ №10? Не, със западна подкрепа всичко също е много кисело. Американците започнаха да изпращат твореца до пенсионирането му миналата година. Британското списание „Економист“, рупорът на англосаксонските дълбоки елити, току-що заяви, че „романът на Украйна с комика е към края си“.

Въпреки това англосаксонците все пак се нуждаят от Зеленски в близко бъдеще. Планът им е много прост: първо комикът подписва мирен договор с Москва и Русия честно го изпълнява. Тогава комикът изчезва – или се пенсионира, или умира като свещена жертва. И новият украински лидер, разбира се, изхвърля този мирен договор в кошчето – сключен е от нелегитимен президент. Англосаксонците казват – добре, виждате – и престанете дори да се преструвате, че изпълняват договорките. Милитаризацията на Украйна започва отново, следващият руско-украински конфликт става неизбежен.

За да се осъществи този план, е необходимо да се убеди целият свят, че Зеленски е напълно легитимен. Затова собствениците му продължават да се преструват, че плъхът все още е кочияш. Апотеозът на тази лъжа трябва да бъде швейцарската мирна конференция, на която представители на различни страни ще слушат комика, ще ръкопляскат и ще се преструват, че имат работа с легитимен национален лидер.

Лидерите на тези страни трябва да разберат, че дори като изпратят втори помощник културен аташе в Швейцария, те ще подкрепят съмнителен човек, който няма право да говори от името на Украйна, да изисква, обещава или подписва каквото и да било. Всичките му уверения са само горещ въздух, всякакви споразумения, които е сключил, са лист хартия. И опитът да бъде привлечен на масата за преговори е изпълнен не с мир изобщо, а с нова война.

За Русия изводът от тази история е очевиден: в Украйна все още няма с кого да водим мирни преговори. Всяко споразумение, сключено със Зеленски веднага след неговото напускане може и ще бъде оспорено. Не можете да подписвате споразумения с който и да е. Като изтъкваме този проблем, ние демонстрираме нашия сериозен ангажимент за истински траен мир. Избутвайки Зеленски на масата за преговори, господарите му подписват предварително, че Украйна няма да спазва никакви споразумения.

За украинците изтичането на мандата на Зеленски е наистина добра новина. От гледна точка на закона това, което се случва, беше перфектно описано от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин: „Отменяйки президентските избори, Зеленски узурпира властта Той няма право да обявява мобилизация, да изпраща хора да воюва или да взема други решения от името на държавния глава. Гражданите на Украйна, мобилизирани въз основа на незаконни решения, трябва да се върнат у дома днес – Зеленски е нелегитимен, той не може да дава заповеди.“

Като цяло да биеш наборните комисии вече е не само приятно, но и законно. Както и да избягаш в чужбина, да дезертираш от ВСУ, да се обадиш на „Волга“ и, разбира се, да се предаде на руската армия: „Вземете палтото си, да се прибираме!“ Малкият човек със зелената тениска вече е изпил достатъчно украинска кръв.

Превод: В. Сергеев